40 dana s Isusom, ideš li?

Polako se približava vrhunac Isusovog ovozemaljskog djelovanja, uskrsnuće.

Koliko li je samo Isus propatio radi nas, radi naše neposlušnosti i nevjernosti. Kako mu je teško bilo trpiti sve uvrede i optužbe koje je slušao. Al', ipak je to uradio. Dao je sebe na križ, na tada, najsramotnije mjesto. Položio je svoj život radi nas, radi naše ispraznosti.

Pitanje ljubavi

Tako težak čin ne bi bio moguć da nije bio okrunjen ljubavlju. Uistinu nas je ljubio. Ljubimo li mi njega? Što smo spremni učiniti za njega? Ovo je idealno vrijeme da pokažemo svoju zahvalnost. Da pokažemo Isusu kako cijenimo svoje otkupljenje. Naša molitva i post ne trebaju zapravo Njemu, nego nama samima. Post, odricanje i molitva nama pomažu da budemo čvršći, bolji i ustrajniji u životu. Nek nam korizma pomogne da to postignemo, udružimo se i postimo. Postimo od zavisti, od laži, od površnosti, od srditosti, lijenosti, sebičnosti, škrosti. Ne budi ohol nego uzmi svaki dan jedan odlomak iz Biblije i pročitaj, razmisli o njemu, upotrijebi pouku iz njega u svom zivotu. Budi svjetlo ovu korizmu, otkrij živoga Krista u svakom čovjeku.

Razgovaraj, moli, otvori srce, budi pravedan. Ne daj da te zarobi nezadovoljstvo i gorčina, nek' ti ne bude teško postiti o kruhu i vodi. Nek' to bude tvoja slatka žrtva kao zahvala. Ostavi mobitel, izlaske, društvene mreže, bar jedan dan u tjednu. Otvori se za križ, budi strpljiv i podnosi svoje breme lako. Nemoj dopustiti da korizma bude obično vrijeme kroz godinu, jer ona to nije. Ona je vrijeme obraćenja. Iskoristi ga. Pomozi kome je potrebno, ne ljuti se, ne ogovaraj. Budi vrijedniji u svojoj kući, idi češće na misu. Širi radost, budi sunce. Toliko je stvari koje možemo učiniti. Zaori neku osobitu brazdu u svom životu, posij sjeme ljubavi u svoje buduće dane, mjesece... Odreci se onog što te zarobljava, bez čega 'ne možeš'. Iznenadi sam sebe, i pokaži svijetu da Ga ljubiš. Hodi s Njim ovih 40 dana, ne dopusti da ova korizma prođe bez tebe.

Anamarija Pavković/frama-posusje.com

Označeno u