Čišćenje i korizma

Ne znam zašto, ali ne podnosim baš prljavštinu.

Ako vidim da je nešto prljavo i neuredno, dobijem želju to očistiti ili pospremiti. A kad mi se pruži prilika i to napravim, kad vidim kako je nešto čisto, osjetim zadovoljstvo. Možda budem ponekad i iscrpljena od rada, ali taj osjećaj čistoće me uvijek čini sretnom. Ponekad mi kažu da pretjerujem, ponekad mi se dive, ali ja se većinom ne obazirem na to kako to drugi promatraju, jer činim ono što me usrećuje.

Tako to nekako ide i sa duhovnim životom. Grijesi su ono što prlja dušu i treba ju čistiti koliko god je potrebno. Nikada ne može biti previše. Najbolje i provjereno najučinkovitije sredstvo za čišćenje duše je sakrament svete ispovijedi.

Bog po rukama svećenika čisti dušu od svakoga gijeha. Poslije iskrene ispovijedi nužno dolazi osjećaj olakšanja, rasterećenosti. To je milost Duha Svetoga koju nam Bog u svojoj beskrajnoj dobroti i milosrđu daruje.

U našem narodu često čujem komentare da se netko previše ispovijeda, da toliko nije potrebno... Možda ne razumiju da je naša savjest osjetljivija na grijeh što smo bliže Bogu. Stoga smatram da ispovijed ne može biti česta.

Ispovijedati se treba svaki put kada počinimo teški grijeh, pa makar to bilo dan za danom. Baš poput čišćenja kuće, kada napravimo veliki nered, onda je to potrebno odmah očistiti.

Ako redovito čistimo, onda će naša kuća uvijek biti spremna za dolazak gostiju. A naša duša svaki dan mora biti spremna za dolazak najvažnijeg gosta kojeg može primiti, a to je Gospodin Isus Krist u Euharistiji. Kada jednom dođe i povede nas sa sobom u svoje Kraljevstvo moći će reći: kod tebe sam uvijek bio poželjan gost!

U ovom vremenu korizme, posta, molitve i odricanja, trebali bi se pozabaviti čistoćom svoje duše, a ne odricati se nečega da bi učinili svoje tijelo ljepšim. Kroz sakrament ispovijedi očistimo duše i neka nam to postane zdrava navika. Činimo dobra djela u skrovitosti i time namirišimo svoj stan, postom učinimo da procvjeta cvijeće ispred naše okućnice, a molitvom prizovimo onoga koji ima doći, a doći će, i neće zakasniti. Pripremimo mu stan Njega dostojan.

Bliži se Njegovo Uskrsnuće! Neka do tada sve zablista u nama,a time će i naša vanjština postati svima privlačna. Možda nekome budemo poticaj za preuređenje svoga unutarnjeg stana.

On, koji je sve naše grijehe na križu ponio, koji ih je svojom krvlju otkupio zaslužuje da se za njega potrudimo. Čvrsto vjerujem da će sreća i zadovoljstvo biti obostrano. Svima vam želim plodonosan hod kroz korizmu.

Označeno u