Fra Zvjezdan Linić - Bog zna što je za nas najbolje

Marta i Marija, dvije sestre iz Evanđelja. Skupa sa svojim bratom Lazarom često su primale Isusa na njegovim putovanjima.

Njihova kuća bila je nedaleko od Jeruzalema tako da je Isusu s njegovom pratnjom bilo vrlo praktično prije ulaska u grad navratiti k njima da se osvježe. One su bile sretne da mogu to učiniti Isusu. Među njima se razvilo lijepo prijateljstvo. Evanđelje po Luki nam daje sadržaj jednog takvog susreta. Isus svraća k njima. Uz Isusa tu je uvijek 12 apostola, a k tomu i neke žene. Dakle, riječ je o broju od 15 do 20 osoba. Tu je dosta posla. Kako je Isus ušao, Marija je odmah sjela do njegovih nogu i slušala Isusa. Marta se dala na posluživanje. Marta pripravlja nešto za jelo, posprema stol, ona kuha, ali i u njoj kuha. Jer, još dvije ruke dobro bi joj došle. A njezina sestra ne mari za to. Marta konačno pristupa Isusu i prigovara mu zašto dopušta da je njezina sestra ostavlja samu posluživati. Traži od Isusa da joj naredi da pomogne Marti. A Isus ne čini to. Naprotiv, kori Martu koja uznemiruje. Prva poruka: dobro je što je Marta naprije svoju muku rekla Isusu. Bilo bi to dobro i u našim ljudskim nesporazumima da svoju muku najprije kao molitvu predamo Bogu. Sigurno će Bog u ljudskom srcu staviti neke stvari na svoje mjesto i može i na taj način problem već biti riješen.

Druga poruka: Marta prigovara Isusu. Na određen način ona misli da je za tu napetost i za taj nesporazum zapravo Isus kriv. Imam osjećaj da u tome vidim mnoge naše ljudske muke gdje se usudimo Bogu prigovarati zašto je nešto učinio, zašto je nešto pripustio, zašto je dopustio da se to nama dogodi i slično. Konačno ispada da je Bog za mnogo toga kriv. Ne valja. Ne moramo sve razumjeti. Ne moramo sve moći. Ali jedno sigurno znamo: Bog nam je Otac i on je dobar. Pa i onda kad nam je teško i kad mnogo toga ne razumijemo. Treća poruka: Marta Isusu diktira što bi on trebao učiniti. On bi trebao jednostavno reći Mariji da joj pomogne. A Isus ne misli tako. On bolje vidi stvarnost i zna prioritete. Marta to ne zna. Prema pravilu ispravne molitve, smijemo Bogu reći svoje muke, izreći problem, ali nemamo pravo Bogu diktirati svoje rješenje. Bog sigurno bolje zna što je za nas dobro i mudro je Bogu prepustiti da djeluje. To je za nas najbolje. Kasnije, kad je Lazaru pozlilo, ona je Isusu poručila samo informaciju: Bolestan je onaj koga ljubiš! Naučila je da je to dovoljno. Četvrta poruka: Marija je sve to odšutjela. Ona je dobro čula što Marta govori Isusu u vezi s njom. Ali ona je ostavila da je Isus obrani. I nije mogla bolje učiniti. Jer Isus će to izvesti na najbolji mogući način. Danas je u kalendaru spomendan svete Marte. Ona je rasla u dobru. A kao poslužiteljica ona je nastojala ostvariti Isusov poziv na služenje i ljubav. Zaštitnica je svih onih koji se u običnim kućanskim poslovima trude usrećiti ljude koji su im povjereni.

Označeno u