Pozvani smo svi moliti za Međugorje

Međugorje je prije svega župa i zajednica ljudi u koju čim uđemo osjećamo svu toplinu i ljubav Majke zaprimajući kao dar dobrodošlice sam poljubac neba, a ne kartu s ucrtanim objektima koje sve moramo obići ili bolje reći zaobići.

Međugorje ne čine samo suvenirnice, pansioni i hoteli i nitko nemože reći da će putem silnih zdanja izgubiti orijentaciju i zalutati od onoga "objekta" gdje sam Isus boravi i sebe nudi kao hranu u "hotelu s mnoštvom zvjezdica" a pred kojim se mogu svi sakriti jer nemoguće ga je ne uočiti, dva zvonika nad kojim bdije pogled Majke a okruženi najkvalificiranijim poslužiteljima žive vode i nepropadljive hrane. Nitko nemože biti toliko okružen suvenirima a da sa sobom ne ponese onaj koji će trajno obilježiti čovjekov put na hodočašću ljubavi koračajući u poniznom stavu obilježen milošću i trajnim pečatom Gospinog znaka. Ovdje se ne priginjemo materiji nego klanjamo Njemu u kome imamo život vječni dok svaki dan imamo priliku izaći na najvažniji izbor i odluku života - birati život ili smrt, birati živog Isusa ili ga jednostavno zaobići birajući kneza tame kao svoga gospodara tijela i dobara koje posjedujemo te tako izvršiti samoubojstvo duha jer Bog ljudskoj slobodnoj volji ne čini NIKADA nasilja. I dok se jedna rijeka "živih" pretočena u nabujalu rijeku što teče i danomice biva sve veća, ona druga koja je izabrala smrt odnosno Gospinu prisutnost slobodno iskoristiti ne osjećajući nikakav poziv da hodočasnike dovedu k Isusu, da im pokažu Majku, već ih prepuštaju lovcima na zaradu budući da je svaki hodočasnik u njihovim očima njihova prilika za laku zaradu.

Pritom ne mislim na one koji svoj kruh zarađuju u znoju svoja lica dok im blaženi osmijeh titra zbog radosti što mogu služiti svojoj Kraljici i narodu u veselju što ih svaki dan pohodi s brda spasenja i silazi u doline blagoslivljajući rad ruku njihovih. Tako dok je nekima Međugorje postalo blagoslov i prilika za pošteno zarađen novac u duhu evangelizacije pritom obraćajući pažnju na ono najvažnije, dovesti hodočasnika pred noge Prečiste, drugima je trgovina i materijalna korist, zapravo rizično i sumnjivo bogatstvo. "Dajte im jesti." " Žao mi je naroda." "Podajte im što traže." " Imajte sve ono što im treba, što traže i što im ne dostaje."-Isusova zapovijed koju treba ispoštovati i težiti k njoj kad primamo čovjeka na putu koji traži,jer istinski hodočasnik je ispred moderne i klimatizirane sobe te bogate večere s raznovrsnim vinima. On se želi napiti žive vode,hladiti se pod slapom božjeg milosrđa, grijati na zrakama Gospinog sjaja i odmoriti svoje noge na pripitomljenoj kamenoj stazi. Božja riječ nas tako snažno upozorava : „Ne zavidi sreći grešnika.“ ne zavidite hotelijerima i trgovcima, blagoslivljajte a ne proklinjite, zar ćemo izgubiti iz vida i iz srca ono što nas sama Gospe, ovdje na blagoslovljenom tlu poučava u svojoj školi, zna Ona da u svakom žitu ima kukolja ali nismo pozvani čupati ga silom snage u rukama, već silom misli,odnosno molitvom zaštititi hodočasnike i sveta mjesta u Međugorju. Molitvom očistititi svetu oranicu vjere koja je natopljena , suzama, zavjetima i zahvalama Predivnoj, jer tako i samo tako pomažemo Njoj oko svakog obraćenja koje se ovdje dogodi na slavu Božju da bi se proslavilo i postalo Gospinim dragocjenim "plijenom". Ovo je vrijeme kada se očituje Gospin plan sa ovom župom i svi smo zajedno pozvani moliti :

1. Za sve hodočasnike da nađu u Međugorju što traže - obraćenje i mir; da ih se prepozna kao najdraže vjesnike nade koji su nam poslani da im pokažemo Majku; da im govorimo o njoj i njezinim porukama.

2. Za sve Međugorčane i one koji žive u Međugorju, rade u Međugorju poput roblja neosigurani, s najmanjom plaćom, koji zbog toga postaju tužitelji pred Bogom, a ne prijatelji, samarijanci.

3. Za sve mlade da koji su prošli i susreli Međugorje i Majku da budu svjedoci, oduševljeni svjedoci; za sve bolesne i opterećene raznim nevoljama i križevima da nađu utjehu i snagu.