Što Međugorje izdvaja, razlikuje od ostalih sličnih mjesta u svijetu?

Sva su marijanska svetišta mjesta molitve i ispovijedi, obraćenja i ozdravljenja, ali je Međugorje sada aktualno. Ono se događa.

Svjedoke se može susresti, slušati ih, s njima razgovarati, i to je svakako zanimljivo. Svježe je ito ljude privlači. Vjerujem da neću pretjerati ako kažem da je Međugorje posebno i po otporima na koje je naišlo. Sjetimo se svih pokušaja ondašnje komunističke vlasti da spriječi i zaustavi rijeke hodočasnik, preplaši vidioce stavljajući njih i njihove obitelji pod posebne pritiske. Ni otpor crkvene vlasti ne zaostaje ni za jednim otporom do sada poznatih i priznatih ukazanja, a uglavnom su sva popraćena sličnim otporom. Mislim također da je danas svima jasno, da je poziv na post i molitvu, upućen još 1981.- koji kaže da se tako mogu zaustaviti i ratovi- prava proročka poruka. Možemo misliti što hoćemo, ali rat je došao. Rat nije došao zato što se Gospa ukazala, nego se Gospa ukazala kao Kraljica Mira da nas upozori, upravo onako kako su to činili proroci kroz cijelu povijest spasenja.

Znam da su oni koji je nisu prihvatili znali i zlurado pitali: A gdje vam je Kraljica Mira, zašto ne zaustavi rat?! Znam da sam jednom od njih rekao: Kaži mi ti najprije koliko si dana molioi postio da ne dođe do rata, nakon što nas je ona jasno pozvala! Zacijelo ćemo još bolje kasnije shvatiti posebno značenje Međugorja, kad se otkriju sve paralele s papinskim uputama za konac drugog tisućljeća.

Ono što Papa traži od svih kao pripremu za novo tisućljeće, to se u Međugorju rekao bih, počelo na vrijeme tražiti. Program Marijanske godine 1987./88., i programi Marijanskih vremena u Međugorju krenuli su s prvim danom ukazanja.

fra Slavko Barbarić 1997.