Zašto su spolni odnosi prije sakramenta braka grijeh i koje posljedice on može imati na mladog čovjeka?

Pitanje zašto je spolni odnos prije braka grijeh je složeno pitanje.

Potrebno ga je razložiti. Ovo moderno vrijeme više ne govori o grijehu. Ono govori o problemima. Mi smo psihologizirali evanđelje I u tom smo procesu odstranili riječ grijeh iz našeg jezičnog bogatstva. Razlog zašto sun am problem mnogo prihvatljiviji nego grijesi, leži u tome što u svezi problema ništa ne trebamo učiniti. Imaš li samo problem, možeš dobiti nečije suosjećanje za nj, ili razumijevanje, ili profesionalnu pomoć. Za grijehe se, s druge strane, treba pokajati, priznati ih I napustiti. Izbjegava se suočavanje s vlastitim grijesima. Ali, bez suočenja, ništa nećemo učiniti glede njih. Veći broj životnih probema na neki način su temeljeni na grijehu. To je razlog zašto svaki čovjek treba Spasitelja od svojih grijeha kao odgovor na vlastite problem. Bog je to znao. To je bio razlog zašto je Isus Krist došao umrijeti za naše grijehe, I postati odgovor za sve naše probleme. Jer što je zapravo grijeh?

Gledajući kroz Božju riječ, grijeh je neposluh njegovoj riječi, njegovim savjetima. Bog daje čovjeku savjete da dobro živi I ima blagoslov u životu. Kad Bog kaže: “ne sagriješi bludno”, on misli ozbiljno. Svaki grijeh je promašaj pravoga puta. Ako grijeh shvatimo kao promašaj, možda će nam biti jasnije zašto je predbračni odnos griješan. On je promašaj jer Bog nije dao blagoslov da mušarac I žena imaju odnos izvan bračne veze. Iako je to teško sada možda shvatiti, seks izvan braka nanosi povrjede objema osobama. Možete se pitati kako ako nitko nije povrjeđen? Osim očiglednih rizika vezanih uz bolesti I neželjenu trudnoću, nanosi I emocionalne ožiljke. Jedan je oženjeni mušakarc priznao: “Učinio bih bilo što – što god treba – da zaboravim seksualna iskustva koja sam imao prije nego što sam upoznao svoju suprugu…Slike drugih žena iz moje prošlostiprolaze mi kro glavu I to ubija moju intimu.

Istina je da sam u braku sa svojom prekrasnom ženom već osam godina a da nikada nisam bio ‘sam’ s njom u krevetu.” Ako I kada sutpite u brak, seksuala iskustvakoja ste imali s drugima mogu opterećivati srce vase buduće supruge, vašega budućeg supruga, a da ne spominjemo osobu s kojom izlazite. To očito nije dobro ni za čiji brak. Iako parteneri misle da neće povrijediti jedan drugoga, seksom mogu prikrivati svoje problem, čime se stvari samo pogoršavaju. Partneri osjećaju kako je nešto pogrešno- ali ne u vezi seksa, nego s njima. Zato se još više trude da seks ’uspije’ kako bi im osigurao ono što oni misle da bi trebao: bliskost, ljubav, povjerenje, prihvaćanje, uvažavanje muškosti odnosno ženstvenosti, spas od usamljenosti. Seks izvan braka obično narušava I naše odnose s roditeljima jer je takav način života najčešće popraćen lažima. U školi počinju ogovarana, a prijateljstva koja bi inače potrajala, ponekad se žrtvuju zbog privremene veze.

Najveća šteta događa se na duhovnoj razini jer nas grijeh odvaja od Boga. S obzirom na posljedice grijeha požude, doživjeni je užitak nevažan u usporedbi s onim što gubimo. Zato bi bilo pravednije I bolje pitati to nije povrijeđen predbračnim seksom? Čim dođe do seksa, gotovo je nemoguće biti objektivan u pogledu na vezu. To je djelomično zbog onoga što seks radi našemu umu. Za vrijeme seksualnog uzbuđenja mozak oslobađa hormone koji se zove oksitocin. On djeluje po principu superljepila za ljude jer uzrokuje veliku emotivnu povezanost, porast povjerenja I čini te manje kritičnim prema drugoj osobi. Takvo vezivanje pomaže bračnim parovima da ustraju u teškim vremenima. Ali izvan braka to može biti opasno. Na primjer, budući da se pod utjecajem oksitocina usredotočuješ na pozitivne strane kada pomisliš na onoga drugog, lakše je prijeći preko rizičnih aspekata. Ali isto tako oksitocin može utjecati na stupanj loših procjena.

Ovi uvidi su zanimljivi, ali važno je shvatiti da seks izvan braka ne postaje moralan time što oboje pristaju na njega. Po tome bi I prostitucija bila opravdana. Bog je iz dva očigledna razloga seks rezervirao za brak. Prvo, zato što spolnim odnosom nastaju djeca, a djeca imaju pravo pripadati obitelji. I drugo, kao što postoji jezik koji izgovaramo u vidu riječi, tako postoji I jezik koji se izgovara tijelom. U seksu tijelo govori: “Dajem ti se u potpunosti. Nema ničega moga što ne dajem tebi”. No, ako par nij eu braku, tada oni svojim tijelima izgovaraju laž. Oni govore: “Dajem ti svoje tijelo, ali ne dajem ti sebe. Spolni odnos pripada braku jer jedino tada tijela govore istinu: pripadam tebi.