Izašla je biografija o službenici Božjoj Majci Mariji Paoli Muzzeddu, misionarki čistoće

Nedavno je iz tiska u izdanju Naklade Crisinus izašla knjiga Majka Maria Paola Muzzeddu. 

Bijeli ljiljan u zagrljaju Majke Prečiste Marca Placentina, prva biografija u Hrvatskoj uvelike nepoznate sardinijske redovnice. Život Majke Marije Paole Muzzeddu pun je mističnih darova, milosti i spoznaja, a ona i njezina Družba Kćeri Majke Prečiste svojim djelovanjem već desetljećima pronose poruku evanđeoskog blaženstva čistoće, ozbiljno narušenu u današnje vrijeme.

Ponizna i skromna službenica Božja

Maria Paola Muzzeddu, rođena 26. veljače 1913. u Aggiusu u Italiji, a umrla u istom mjestu 12. kolovoza 1971., bila je talijanska katolička redovnica, koja je utemeljila Družbu Kćeri Majke Prečiste, a Katolička Crkva priznaje je odnedavno kao službenicu Božju.

Rođena je u obitelji skromnih poljoprivrednika, a od majke je primila gorljivo vjersko obrazovanje i duh požrtvovnosti. Budući da je život u rodnom Aggiusu bio težak, roditelji su je 1937. poslali u Sassari na tečajeve šivanja i kućanskih poslova, u nadi da će tamo pronaći bolji život. Tamo je živjela s izvjesnom Marijom Lepori, s kojom je dijelila iste duhovne težnje i čežnje.

Družba redovnica koje promiču apostolat čistoće

U prosincu 1943., dok je Sassari bio bombardiran, Paola je dobila nadahnuće od Djevice Marije da osnuje redovničku zajednicu koja će nastojati živjeti jedno od blaženstava: čistoću srca. Otad je Paola udvostručila svoj vjerski žar i počela nasljedovati Djevicu Mariju, prema kojoj je razvila duboku pobožnost.

Od 5. listopada 1947., Paola, Maria Lepori i još četiri djevojke udružile su se u zajednički život, živeći kao redovnice. Dana 8. prosinca 1948., mons. Arcangelo Mazzoti, nadbiskup Sassarija, dao im je redovnički habit. Taj dan označava rođenje Družbe Kćeri Majke Prečiste, koje se obično nazivaju celestinama zbog plave boje njihova vjerskog habita. Uz intenzivan molitveni život i težnju za nasljedovanjem Djevice Marije, njihov je apostolat koncentriran na mlade žene, s ciljem da im se prenesu vrijednosti evanđelja i da ih se potakne na čistoću života.

Život pun mistike, ali i đavolskih uznemiravanja

Majka Maria Paola preuzima vodstvo te male družbe, kojom upravlja kao majka, služeći se blagošću i primjerom više nego autoritetom. U godinama koje su uslijedile ta se družba razvija i širi, što dovodi do osnivanja samostana. Premda im nedostaju financijska i materijalna sredstva, Majka Maria Paola ima i svima pokazuje veliku vjeru da će Bog providjeti potrebna sredstva, kako joj je i obećao.

Po nalogu svog ispovjednika, Majka Maria Paola vodila je osobni dnevnik od 1927. do 1956., u kojem se mogu pratiti mnoga đavolska uznemiravanja, u rasponu od brojnih obeshrabrenja do teških fizičkih napada. Majka Maria Paola, nakon godinu dana bolesti koju je strpljivo nosila prikazujući svoje trpljenje za Crkvu i njezine redovnice, umrla je 12. kolovoza 1971., u trenutku kad je zvonio Angelus, u dobi od 58 godina.

Papa Franjo proglasio ju je službenicom Božjom

Kauza za proglašenje blaženom i svetom Marije Paole Muzzeddu započela je 11. lipnja 1992. u Sassariju. Dijecezanska istraga prikupljanja svjedočanstava o njezinu životu završena je 7. listopada 2004., a zatim je poslana u Rim na proučavanje Kongregaciji za kauze svetaca. Nakon pozitivnog izvješća različitih komisija o svetosti Marije Paole Muzzeddu, papa Franjo dao je 11. lipnja 2019. priznanje njezinih herojskih vrlina, dodijelivši joj tako naslov službenice Božje.

Njezina biografija, kao rezultat višegodišnjega produbljenog istraživanja arhivske građe i svjedočanstava te teološkog promišljanja, predstavlja se kao prvo kompletno i autorizirano djelo nakon promulgacije dekreta o herojskim krepostima časne službenice Božje, Majke Marije Paole Muzzeddu, i postat će s vremenom nezaobilazno djelo svakog vjernika na polici hagiografija.

Svetica koja će svakome izmoliti krepost čistoće

Za hrvatski prijevod talijanskog originala predgovor je napisao p. Marko Glogović, utemeljitelj udruge „Betlehem”, koji je ujedno i otkrio ovu poniznu sardinijsku redovnicu, danas itekako potrebnu „misionarku čistoće”. U današnje vrijeme hiperseksualizacije i raširenosti grijeha bluda te ovisnosti o pornografiji, ova će buduća svetica svojim zagovorom sasvim sigurno izmoliti krepost čistoće svima onima koji joj se budu utjecali.

Tome će zasigurno pripomoći i molitve koje se donose na kraju knjige.
Majka Marija Paola Muzzeddu, pravi bijeli ljiljan u zagrljaju Majke Prečiste, svojim je autentičnim životom i svojim redom naznačila procvat apostolata čistoće u svijetu ukaljanom grijehom bluda. Njezina biografija u izdanju Naklade Crisinus oduševit će vas za taj apostolat i doprinijeti tome da i vi postanete misionari čistoće po uzoru na našu Gospu, Majku Prečistu.

Označeno u