Kako su papa i predsjednik herojski uništili sovjetski komunizam: Fascinantna priča za koju rijetki znaju

Nevjerojatan film 'Božanski plan' temeljen je na istoimenoj knjizi Paula Kengora i Roberta Orlanda te prati fascinantan odnos između pape Ivana Pavla II. i predsjednika Ronalda Reagana u borbi protiv sovjetskog komunizma u istočnoj Europi 1980. godine.

Dokumentarac istražuje slučaj “božanskog plana" kada su predsjednik Reagan i papa Ivan Pavao II. čudesno preživjeli stravične pokušaje atentata 1981. godine, piše ChurchPop.

"Preživjevši nevjerojatno slična iskustva bliske smrti, dijelili su uvjerenje da je Bog poštedio njihove živote kako bi pobijedili komunizam", objašnjeno je na web stranici filma.

Autor knjige, Paul Kengor, rekao je za portal The Troubadour da je prava šteta što ta priča nije poznata u Sjedinjenim Državama.

Pogledajte trailer filma: 

Nismo ništa znali o ovoj velikoj priči koja se dogodila s Amerikom u kojoj su Ronald Reagan i Ivan Pavao II. zajedno radili na porazu ovog groznog i ateističkog sovjetskog komunizma, koji je bio zlo 20. stoljeća."

Redatelj Robert Orlando rekao je da se nada da će mladu publiku zaintrigirati stripski stil filma i njegova zanimljiva grafika.

"Htio sam ugrabiti mladež, skinuti ih s telefona i reći:" Stvarno morate obratiti pažnju. Ovo je poučna priča koja se dogodila prije samo 30 godina, a ako smo već zaboravili razdoblje od prije 30 godina, to je opasno.”, rekao je Orlando.

Za dokumentarac su intervjuirani crkveni dužnosnici biskup Robert Barron iz nadbiskupije Los Angelesa i nadbiskup New Yorka, kardinal Timothy Dolan.

Intervjuirani su i katolički teolog i autor George Weigel, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Ronalda Reagana, John O’Sullivan, Reaganov bivši pomoćnik, James Rosebush i Paul Kengor, autor „Božanskog plana“ i „Papa i predsjednik“.

Prevela Erika Radovic/Medjugorje-info.com