Na konferenciji za medije predstavljena knjiga "Anđeli" sv. Ivana Pavla II.

U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 11. lipnja na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Anđeli. Tko su, kako djeluju i zašto su važni" sv. Ivana Pavla II. Knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Anđeli i nadnaravni, duhovni svijet, kojemu oni kao čisto duhovna bića pripadaju, oduvijek su pobuđivali ljudske osjećaje i maštu. U novije vrijeme moderni je new age pokret preuzeo kršćansko vjerovanje u anđele proizvoljno izvlačeći iz njega različite elemente i tvoreći nov, neprecizan i nejasan, ali naizgled utješan koncept o anđelima kao "energetskim bićima" koja nas prate, vole i žele nam pomoći, ostvarujući sve naše želje. Tako su police knjižara posljednjih godina preplavljene popularnom literaturom o anđelima, o "vidovnjacima" koji su navodno s anđelima razgovarali i te razgovore uobličili u popularne bestselere, o savjetima kako doći s njima u kontakt itd. Mnogi u tim knjigama ne vide ništa loše te ih čitaju kao popularno štivo, ali tako se, malo-pomalo, stvara iskrivljen sud o anđelima i njihovu djelovanju, a vrata se otvaraju i duhovnim opasnostima.

Stoga je važno upitati se što zapravo znamo o anđelima, tim duhovnim bićima koja se u Bibliji spominju već od prvih stranica? Tko su oni, kako djeluju i zašto su važni? Na sva ta i mnoga druga pitanja odgovara knjiga sv. Ivana Pavla II. pod naslovom "Anđeli. Tko su, kako djeluju i zašto su važni", upravo objavljena u izdanju nakladne kuće Verbum, u kojoj su sabrane sve kateheze ovog velikog pape o anđelima te njegov govor o sv. Mihaelu. U Dodatku knjizi se nalaze i svi službeni ključni crkveni tekstovi o anđelima iz "Kompendija Katekizma Katoličke Crkve", "Katekizma Katoličke Crkve" te "Direktorija o pučkoj pobožnosti i liturgiji".

Tako koncipiran sadržaj iznimno je koristan jer kako ističe sv. Ivan Pavo II., govoreći u o vjerovanju u anđele, „treba priznati da je pomutnja ponekad velika, što za posljedicu ima rizik da se vjerom Crkve o anđelima proglašava ono što vjeri ne pripada ili, obratno, da se izostavljaju neki važni aspekti objavljene istine." Upravo stoga ova knjiga nevelikog broja stranica iznimno je važna, jer čitatelju omogućava da dobije sve potrebne spoznaje o moćnim duhovnim zaštitnicima i njihovoj ulozi te da izgradi argumentiran kritički stav spram new age ponude i pomutnje koja vlada na tom području.

Ako želite saznati koji su još noviteti u Verbumu, kliknite OVDJE