NOVA KNJIGA Michaela O'Briena: SVJETIONIK

Može li čovjek biti otok? Može li biti zapovjednik vlastite duše? I koja je razlika između osame i usamljenosti? Takva su pitanja u samome središtu nove knjige poznatog katoličkog autora Michaela O'Briena „SVJETIONIK“ koja govori o potrazi jednoga čovjeka za smislom svojega života i smislom svijeta u kojemu se zatekao.

Michael O'Brien (Ottawa, 1948.), kanadski je pisac i slikar te katolički aktivist. Oženjen je i otac šestero djece. Živi na imanju pokraj Combermerea, Ontario u KANADI. Puno putuje držeći predavanja u raznim zemljama, pa je tako više puta posjetio i Hrvatsku.

Najpoznatiji je po nizu apokaliptičnih romana nazvanu Djeca posljednjih dana, prevedenu na mnogo jezika, kao i na hrvatski. Najpoznatiji od njih je Otac Ilija: Apokalipsa (1996.), u Hrvatskoj preveden kao Posljednja vremena.

Članci, knjige i predavanja Michaela O'Briena polaze s kršćanskog pogleda na svijet, a u središtu imaju temu propasti zapadne civilizacije i opasnosti od globalnog totalitarizma. Najznačajnije djelo s tog područja mu je Rat za duše naše djece, govori o brizi što je suvremena dječja književnost i kultura koja je usmjerena na djecu daleko od kršćanskog svjetonazora i zadojena poganskom ideologijom te više ne poznaje razliku između dobra i zla.

Utemeljitelj je katoličkoga obiteljskog časopisa Nazareth Journal.

Osim što je bio sveučilišni predavač likovne umjetnosti, O'Brien i sam slika, uglavnom u neobizantinskom stilu, nalik na ikone, ali ima i modernih ostvarenja.

Nakladnička kuća Verbum u svojoj je književnoj biblioteci Stilus objavila novi roman Michaela D. O’Briena, pod nazivom Svjetionik u kojoj nam autor donosi nam meditativnu priču o identitetu, ljubavi i smislu ljudskoga života.

Ethan McQuarry mladi je svjetioničar na malenome otoku, stjenovitoj izbočini na krajnjemu istoku otoka Cape Breton u Atlantskome oceanu. Živi sam, bez obitelji, smatrajući sebe tihim i budnim čuvarom koji iz godine u godinu odvažno i nadasve odgovorno obavlja svoju dužnost.

Veoma cijeni svoju samoću na otočiću i sretan je zbog toga što se tako rijetko susreće s ljudima. No ta ga posvemašnja osama ipak progoni i kopka, kao i osjećaj da mu je život besmislen. Njegovi hrabrost, poštenje i ljubav prema moru i prirodi, prema praktičnim vještinama i učenju, na koncu nisu dovoljni. Suočava se s duhovnim olujama, ali i s onima pravim, olujama čija strahovita snaga užasava i plaši.

S vremena na vrijeme k njemu pristižu glasnici poslani od budnosti svijeta, kako je on naziva. U prvi mah ne shvaća da su u pitanju glasnici, niti razumije poruku, dok se ne nađe usred katastrofalnih događaja koji mu osvijeste postojanje tajanstvenih podstruja stvarnosti – i ujedno mu otkriju skriveno lice ljubavi.

medjugorje-info.com

Označeno u