7 lekcija svetog Franje za suvremenog muškarca

Gotovo 800 godina nakon što je umro, još uvijek učimo od jednog od najsvetijih ljudi koji su ikad živjeli.

Sveti Franjo Asiški jedan je od najomiljenijih i najpopularnijih svetaca svih vremena i nevjerojatno je kako njegovo životno svjedočanstvo i dalje blista nakon 800 godina . Prisjećanje na njegov život snažan je podsjetnik da je svaka osoba pozvana na svetost. Ovih sedam lekcija iz njegovog života kojeg donosi Aleteia danas su posebno relevantne za svakog suvremenog muškarca.

1. Svatko se može promijeniti nabolje

Kao mladić, sveti je Franjo bio poznat po zabavama i užitcim, sve dok u jednom trenutku nije doživio obraćenje u srcu te je prihvatio „Gospođu Siromaštinu“. Njegova povijest pokazuje da je samo mali broj svetaca od rođenja. Ali obraćenje srca moguće je za svakoga čovjeka.

2. Budi uporan unatoč pogreškama

Već na samom početku svoga obraćenja učinio je neke greške. Kao kad ga je primjerice Gospodin pozvao „Franjo, idi popravi Crkvu moju, koja se kako vidiš ruši!“ Asiški svetac pomislio je najprije da je Bog pritom mislio na crkvenu građevinu. Ali i unatoč greškama u koracima, Franjo nije odustajao od življenja Božje volje.

3. Budi kreativan kad naviještaš evanđelje

Sveti Franjo bio je autor prvoga prikaza jaslica u povijesti. Uz pomoć živih životinja ponovno je upriličio scenu prvoga Božića, događaja Kristova rođenja. Taj nas prikaz tjera na razmišljanje izvan uobičajenih okvira i korištenje svega što nam je na raspolaganju za širenje Kristova života i njegove poruke spasenja.

4. Bog nas poziva na nevezanost

Dok nas s jedne strane svijet potiče da ispunimo svoje domove najnovijim i najblistavijim predmetima, sveti Franjo potiho se odricao svega što posjeduje. Njegov život pokazatelj je da radost i sloboda dolaze od iskrena i jednostavna života, u odricanju od svih zemaljskih dobara.

5. Isplati se boriti za čistoću srca

Poznato je kako se sveti Franjo, da bi se obranio od napasti i kušnje, znao baciti u grm prepun trnja ili u studeni snijeg. Na taj način pokazao je kako je čistoća srca doista vrijedna borbe, bez obzira s čime se suočili.

6. Tko prihvati trpljenje postići će slobodu

Krist je svojim nasljedovateljima govorio neka uzmu svoj križ i slijede ga. Tako je i sveti Franjo hrabro prihvaćao svaki križ s kojim se suočavao. A takvih je bilo više: zatočeništvo, bolest, neprihvaćanje u obitelji, javno izrugivanje, bolnu bolest očiju i stigme.

7. Duhovno prijateljstvo donosi divne plodove

Sveti Franjo i sveta Klara danas su poznati po svomu duhovnom prijateljstvu. Zajedno su tolikom broju duša predstavili Krista tako što su se međusobno poticali i podržavali u molitvi. Bili su svjedoci za svece i svetice svih vremena.