7 zdravih namirnica koje je Isus jeo

Temama vezanih uz prehranu u ovom vremenu nemoguće je pobjeći.

Bilo da ste na Instagramu, provjeravate recepte na Pinterestu ili otkrivate nove načine prehrane koji su pravi izazov u planiranju obroka, hrana je definitino glavna žarišna točka u našem životu, piše Aleteia.

Kad počnemo pretjerivati i kad potraga za namirnicama postane zbunjujuća, tada je najbolje podsjetiti se da je jednostavan pristup zdravlju tijela ipak najbolji pristup - a koji je bolji primjer od toga nego da slijedimo samog Isusa Krista?

Iako je istina su recepti od prije 2.000 godina ograničeni, Biblija je prepuna informacijama o tome što je Isus jeo - i to nadilazi sve one kruhove i ribe! Niže u tekstu, otkrit ćete neke namirnice koje su Isus i njegovi apostoli jeli, a koji bi vam mogli biti od pomoći kada smišljate plan o svom sljedećem zdravom obroku.

1. SMOKVA

Isus je jeo raznovrsno voće i povrće a Markovo evanđelje (11,12-14) otkriva kako je imao sklonost prema smokvi. U tom evanđeoskom ulomku čitamo da je Isus kada je išao pokupiti smokvu s drveta otkrio da nema ploda. Kao sjajan izvor kalcija i kalija, smokve su dobre za krvni tlak i jake kosti.

2. SARDINA

Ribolov se u Bibliji često spominje, a sama riba bila je glavni izvor proteina za Isusa i njegove učenike. Sardina je posebno popularna u mediteranskoj prehrani, a njezine zdravstvene i nutricionističke prednosti su brojne: izdvojit ćemo Omega-3 masne kiseline koje pomažu za dobro raspoloženje i opskrbljuju organizam osnovnim vitaminima i proteinima.

3. MED

Med je bio ključna namirnica u prehrani Ivana Krstitelja prema Svetom Pismu, pa je velika vjerojatnost da ga je i Isus jeo jer je to bio najčešći način zaslađivanja hrane. Med je pun antioksidansa koji mogu pomoći smanjiti srčane bolesti i zaštititi od raka, a vjeruje se da slatki nektar u svom sirovom stanju također pomaže u smanjenju krvnog pritiska pa čak da i štiti od alergija.


4. JANJETINA

Isusa u Svetom Pismu opisuju kao Jaganjca Božjega, i sigurno se našla na Gospodinovom stolu jer je bila popularno meso u njegovo vrijeme. Pripremljena kao paprikaš sa ostalim povrćem, janjetina je zdravo crveno meso s velikim sastavom bjelančevina, vitamina i minerala.

5. MASLINE

U Novom zavjetu spominje se Maslinski vrt gdje je Isus uzašao na nebo. Masline su sastavni dio mediteranske prehranu, a vjeruje se da se maslinovo ulje koristilo za većinu obroka. Uz mononezasićene masnoće koje se nalaze u ulju, maslinovo ulje je najzdravija opcija od većine vrsta ulja.

6. KRUH

Za one koji jedu bezglutensku hranu nije dobar, kruh je najčešće konzumirana hrana u Isusovo vrijeme. Ječmenov kruh bio je posebno popularan i vjerojatno je tu vrstu kruha Isus umnožio prilikom čuda s umnažanjem pet tisuća kruha (Ivan 6,9). Ječmenov kruh također je manje prerađen od ostalih vrsta kruha te ima više vitamina, minerala i vlakana.

7. VINO

Za vino ne smatramo da je hrana, ali možda bi bilo bolje da jesmo. Zasigurno je učestala pratnja mnogim jelima, ali prije svega, pri svakoj Misi vino postaje Krv Kristova. Vino je ključno za mnoge svetopisamske priče, od vjenčanja u Kani do Posljednje večere. Pun je antioksidansa koji navodno pomažu u prevenciji raka, a ima i hranjivih sastojaka koji pogoduju zdravlju srcu.

Prevela Erica Radovic/Medjugorje-info.com

Označeno u