Bakterije u tlu zadužene za dobro raspoloženje: Kopajte, sadite i riješite se loših misli

Izloženost određenim bakterijama u okolišu ne treba nužno doživljavati kao prijetnju našem imuno sustavu. Sve više istraživanja potvrđuje i blagotvoran utjecaj prijateljskih bakterija koje žive u tlu.

Većina ljubitelja vrtlarenja reći će vam kako je vrt njihovo opuštajuće mjesto. Osjećaju se sretno dok kopaju, siju ili sade, stres im se smanjuje, raspoloženje poboljšava, a fizička aktivnost samo jača, piše Agroklub.

Iako je za dosta toga zaslužan sam čovjek i njegov mozak, tajna uspješnog rješavanje tuge, depresije, anksioznosti i ostalih negativnih emotivnih stanja leži u samoj zemlji.

Bakterije u tlu prirodni antidepresiv

Izloženost određenim bakterijama u okolišu ne treba nužno doživljavati kao prijetnju našem imuno sustavu. Znanstveno je dokazano da se u dodiru sa zemljom napajamo njezinom iscjeljujućom energijom. Sve više istraživanja potvrđuje i blagotvoran utjecaj "prijateljskih" bakterija koje žive u tlu.

Jedna od njih je i Mycobacterium vacccae, čije je izvorno stanište tlo i koju najčešće udišemo ili unosimo u organizam putem ruku koje su bile u kontaktu sa zemljom dok provodimo vrijeme u prirodi ili radeći vrtlarske i zemljoradničke poslove.

Ajmooo... svi motike u ruke!

Utvrđeno je da ona ima pozitivne učinke na neurone, a osim što potiče proizvodnju serotonina koji je zadužen za naše sretno raspoloženje, poboljšava kognitivne funkcije, ima utjecaj na Crohnovu bolest te čak i na reumatoidni artritis, piše gardeningknowhow.

Terapijska hortikultura

Kako bi se poboljšalo mentalno zdravlje, širom svijeta preporučuje se tzv. terapijska hortikultura. Ekološki psiholozi, koji se bave odnosom čovjeka i njegove fizičke okoline, kažu da je uzgoj biljaka duboko emocionalan proces koji uključuje sva naša osjetila te nas ispunjava iskonskim zadovoljstvom približavanja prirodi.

Također, sve više liječnika i psihologa ističe da je vrtlarenje jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. No, iako dosta nas misli da je to možda nemoguće jer imamo premalo dvorište ili živimo u zgradi, uvijek možemo osmisliti neko inovativno rješenje kao što su to posude na prozorskoj dasci s nekim ljekovitim biljkama ili čak kupiti komadić zemlje i na njemu uzgajati povrće.

Živo je tlo osnova poljoprivredne proizvodnje

Pozitivna stvar svega toga je da za razliku od situacija u suvremenom životu, kada često nemamo povratnu informaciju o tome što smo napravili i koliko smo bili uspješni, rad u vrtu daje vidljive rezultate i zadovoljstvo da smo nešto postigli.

Označeno u