Donosimo 12 biblijskih imena za vaše dijete i njihova značenja

Prilikom biranja imena za svoje dijete, roditelji traže inspiraciju na raznim stranama a jedan od izvora prekrasnog imena za vaše dijete može biti Biblija.

Svako dijete svoj život započinje imenom a kako je mnogim roditeljima važno unijeti vjeru u djetetov život osim što će obilježiti početak njihovog života, utjecat će i na njegov nastavak.

Donosimo imena i njihova značenja koja potječu iz Biblije, a popularna su kod nas.

1. Marija (uzvišena, ona koja ljubi Boga) Marija je latinski oblik hebrejskog imena Mirjam. Nekoliko različitih Marija se spominje u Bibliji, ali je na prvom mjestu Isusova majka Marija. Kao ime Isusove majke simbol je čiste i duboke ljubavi. Već stoljećima je to najraširenije ime u kršćanskim zemljama, a postoje mnoge inačice.

2. Elizabeta (Bog je savršenost) Ime koje je rašireno po cijelom svijetu, a dolazi iz Biblije, Elizabeta je majka Ivana Krstitelja. 

3. David (voljeni, ljubljeni, dragi) David u Bibliji je drugi i najveći kralj Izraela, ali i prorok. Nakon obraćenja David je doživio velika mesijanska obećanja, a sastavio i brojne psalme. Zaštitnik je glazbenika, pjevača, pjesnika i rudara. Ovo ime je već godinama na listi najpopularnijih imena za djecu u Hrvatskoj.

4. Gabriel ('Bog je moja snaga') Arkanđeo Gabriel u Bibliji je glasnik Božjih odluka i jedan od sedam anđela. U Novom zavjetu nagovješćuje Zahariji da će mu se roditi sin Ivan Krstitelj, a Djevici Mariji da će roditi Isusa. Zaštitnik je poštara i glasnika. 

5. Sara (kneginja, princeza) Prvo se zvala Saraja, a bila je supruga od Abrahama i “pramajka” Izraela. Ovo ime je već godinama popularno te se tako zovu mnoge djevojčice u Hrvatskoj. Zlatna pravila kod odabira imena za bebu

6. Mihael (Tko je kao Bog) Prema Bibliji arkanđeo koji se borio protiv pobunjenih anđela koje je predvodio Lucifer. Prema tekstovima, voditelj je duša u raj. Često ga slikaju kao vojskovođu s mačem u ruci, a zaštitnik je policajaca i vojnika. 

7. Magdalena (ona iz grada Magdale) Drugi dio imena Marija Magdalena, a znači Marija iz grada Magdale. U evanđelju se spominje kao grješnica koju je Isus obratio. Sva četiri evanđelista spominju Mariju Magdalenu kao svjedokinju uskrsnuća Isusa Krista, također bila je prisutna na Isusovom križnom putu.

8. Noa (mir, tješitelj) Noa je prema Bibliji bio deseti i posljednji od pretpotopnih praotaca Izraela. Priča o njemu nalazi u Knjizi postanka. Noa spašava svoju obitelj i sve vrste životinja od potopa. Kasnije Bog s Noom sklapa savez i izdaje zapovijed da njegovi sinovi napuče zemlju. Iako je najpoznatija priča o potopu, Noa se također spominje i kao izumitelj vina i prvi poljoprivrednik.

9. Marta (vladarica, gospodarica) U Bibliji je bila sestra Lazara i Marije, brižna domaćica u kuću u koju je Isusu rado dolazio u Betaniji. Spominje se nekoliko puta. Sveta Marta je zaštitnica kuharica i domaćica, a poseban je uzor u posvećivanju života kroz svakodnevne kućanske poslove. 

10. Toma (blizanac) Apostol Toma jedan bio je jedan od Isusovih dvanaestorice apostola. Toma je bio jedini apostol koji je propovijedao izvan granica tadašnjeg Rimskog carstva, a prisutan je u sva četiri evanđelja. Najljepša anegdota o nevjernom Tomi je ona u kojoj susretne uskrslog Krista i uzvikne "Gospodin moj i Bog moj!".

11. Rafael ( Bog liječi" ili "Bog iscijeljuje"). Rafael je jedan jedan od sedam arhanđela i smatrao se zaštitnikom znanosti, liječnika i putnika.

12. Rebeka (ona koja spaja ljude) Spominje se u Knjizi Postanka kad je Abraham poslao slugu Eliezera u Haran da nađe i dovede djevojku za ženu njegovu sinu Izaku. Kroz dvadeset je godina bila bez ploda. Začela je kad je Izaku bilo šezdeset godina i rodila mu blizance

Označeno u