Životna priča najstarije Širokobriježanke Jele Mabić

Rođena i krštena 1915. Godine u New Jerseyu, s nepunih pet godina dolazi u Široki Brijeg. Preživljava dva svjetska rata i Domovinski rat, smrt dva sina i muža te još mnoštvo teških trenutaka koji su joj ostali urezani u sjećanje.

Jela Mabić najstarija je osoba u Širokom Brijegu, a ekipa portala Jabuka.tv ju je posjetila u njenoj rodnoj kući u Potkraju kod Kočerina.

Sa 105 godina i 34 potomka iza sebe još uvijek se odlično drži. Rodila je petero djece, od toga tri sina i dvije kćeri, a danas ima devet unuka, 15 praunuka te petero šukununuka.

Muž u vojsci, djeca mala, a oko kuće mnogo posla. Reklo bi se, standardna priča naših hercegovačkih baka samo što je baka Jela za svog dugog života teške trenutke doživjela nebrojeno puta.

Zato danas sa sigurnošću tvrdi kako je rad stvorio čovjeka.

Najdraži su joj mir i samoća, a nadležne je ovom prigodom zamolila oslobode troškova i režija kada je već doživjela tolike godine.

Tvrdi kako je bolje živjeti danas jer se prije nije imalo. U životu je radila i tzv. muške i ženske poslove. Dimnjak je uvijek čistila sama, a u 95. godini se bez problema znala popeti na odrinu ispred kuće sve dok je u tome jednom nije spriječio sin.

Za nas je izdvojila i nekoliko anegdota iz mladosti, a najbolje se sjeća one kada je prevarila policajca prilikom uhićenja, piše Jabuka.tv.

Poručila je kako se ne boji ni koronavirusa ni drugih bolesti, jer “što bude bit će”. A u šali je rekla kako joj oni gore ne znaju adresu jer je rođena u Americi pa je ne mogu tako lako naći i pozvati k sebi.

U videoprilogu portala Jabuka.tv detaljnije pogledajte kako vitalna i bistra baka Jela opisuje svoj životni put.