27. MEĐUNARODNA DUHOVNA OBNOVA ZA SVEĆENIKE

27. MEĐUNARODNA DUHOVNA OBNOVA ZA SVEĆENIKE održat će se u Međugorju od ponedjeljka 1. pa do petka 5. srpnja 2024. Tema duhovne obnove je „Marija je uistinu izabrala bolji dio…“ (Lk 10, 42), „U Gospinoj školi“. 

Koordinator Duhovne obnove je fra Zvonimir Pavičić, a predavač na duhovnoj obnovi je fra Ante Vučković, hrvatski franjevac poznat po nesvakidašnjem tumačenju Božje Riječi. Umirovljeni je profesor filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Voditelj je duhovnih vježbi, seminara i duhovnih obnova. Duhovni je pratitelj i savjetnik. Objavio je nekoliko knjiga.

Objavljuje u stručnim i populističkim časopisima. Voli knjigu, fotografiju, planinu, more i bicikl.

Očekuje se sudjelovanje od oko dvjestotinjak svećenika iz cijeloga svijeta. Ovo je nešto smanjeni broj sudionika u odnosu na prošle godine. Saznajemo kako je krivac rat u Ukrajini, naime iz Ukrajine je trebalo doći čak 90 svećenika, ali nisu dobili dozvolu za izlazak iz zemlje koju trebaju imati svi muškarci sposobni za služenje vojnog roka. Zbog toga će sudionika iz Ukrajine biti samo oko petnaestak.

POČETAK I CILJ DUHOVNE OBNOVE ZA SVEĆENIKE

Svakom je čovjeku ponekad potrebno vrijeme u kojem bi napunio istrošene baterije životnog elana i prisjetio se smisla svog poslanja kroz jednu duhovnu obnovu, a koliko je više to potrebno onima koji sami trebaju biti obnovitelji i voditelji u svojim župama i zajednicama.

Uviđajući ovu potrebu svećenika, u ime svetišta Kraljice Mira, 1996. god. pok. fra Slavko Barbarić pokrenuo je, u suradnji s talijanskim svećenikom don Cosimom Cavaluzzo, seminar za svećenike, pod nazivom „Svećenici u Marijinoj školi“. Od tada, svake godine početkom srpnja ovaj seminar okuplja nekoliko stotina svećenika i redovnika iz cijeloga svijeta.

Jednostavan koncept seminara: sudjelovanje u molitvenom programu župe, predavanja, svjedočanstva, posjete Podbrdu, ispovijed na Križevcu i posjet grobu fra Slavka trebao bi im pomoći da se u njihovu srcu, u slobodi i ljubavi, rađa Božja Riječ kroz njihovo osobno usavršavanje u krepostima, molitvi i svetosti. Jer budući da služe Riječi, oni sami moraju biti ta Riječ.

Za vrijeme trajanja seminara, svećenici su besplatno ugošćeni od strane međugorskih obitelji, kako je to od početaka tražio fra Slavko. Želio je tako konkretno povezati obitelj i svećenika koji su pozvani živjeti jedni za druge i jedni od drugih u međusobnom darivanju.

PROGRAM

Program duhovne obnove započinje u ponedjeljak 1. srpnja prijavom sudionika do 18, 00 sati te večernjim molitvenim programom. U slijedećim danima svećenici će imati prilike čuti predavanja, imati zajedničko i osobno klanjanje pred Presvetim, u srijedu jutro u 6,00 sati biti će molitva na Brdu ukazanja, a u četvrtak jutro u isto vrijeme je molitva križnog puta na Križevcu. U petak već tradicionalno je zajednička molitva na grobu fra Slavka Barbarića, završno predavanje i podjela iskustava te zaključna sveta misa u 11,00 sati.

Ova duhovna obnova za svećenike važan je poticaj svima nama da molimo za svoje pastire, jer svećenici imaju jako veliku ulogu u povijesti spasenja.

Prijave za duhovnu obnovu svećenici mogu izvršiti putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (Marija Dugandžić).