34. Festival mladih održat će se u Međugorju od 26. do 30. srpnja 2023.

Međugorski hodočasnici i Gospina djeca diljem svijeta znaju kako se Mladifest, duhovna obnova za mlade, organizira početkom kolovoza, kako bi završila na svetkovinu Preobraženja Gospodinova (6. kolovoza) i kako bi se time i simbolično označila „duhovna promjena, preobražaj“ koji se događa u mladima okupljenima oko Isusa u molitvi s Gospom.

U četvrtak 13. listopada 2022.,kada Crkva obilježava spomen na “Čudo sunca u Fatimi“, mons. Aldo Cavalli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje i međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, službeno su objavili kako će sljedeće 2023. ova 34. po redu međugorska duhovna obnova za mlade MLADIFEST promijeniti datum zbog poklapanja sa Svjetskim danom mladih koji se održava u Lisabonu, od 1. – 6. kolovoza 2023.

Tako da će iznimno, 34. Mladifest u Međugorju imati drugi datum i održavati će se od 26. do 30. srpnja 2023. ”Mladifest će biti i skraćen za jedan dan. Skratili smo ga kako bi mi kao župa mogli proslaviti 25. srpnja naš patron, svetkovinu sv. Jakova, ali i da završimo dan ranije kako bi se hodočasnici koji će ići i u Portugal na susret s Papom mogli organizirati i stići na vrijeme. Druge duhovne obnove u župi idu po svojim ustaljenim terminima. Njihovi datumi se mijenjaju iz godine u godine”, pojasnio je fra Zvonimir Pavičić

TEMA MLADIFESTA I SVIH DUHOVNIH OBNOVA U 2023.

Istoga dana, mons. Aldo i fra Zvonimir objavili su i temu Mladifesta, kao i svih međunarodnih duhovnih obnova u Međugorju sljedeće godine. Ona je uzeta iz Matejevog evanđelja i glasi: ”Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49).

Mons. Cavalli objasnio je i značenje retka koji je izabran za temu duhovnih obnova: ”To je misao koju donose tri evanđelista: Marko, Luka i Matej. Isusova rodbina, zajedno s Marijom, susreću Isusa dok on propovijeda i čini čudesa. Isus je govorio svojim učenicima, onima koji su ga slušali i oni su mu kazali: 'Tvoja majka i tvoja braća te traže'. Isus gledajući učenike i sve one koji su tu bili okupljeni kaže: 'Evo moje majke, evo moje braće, evo moje rodbine. Tko god vrši volju Božju, tko god sluša Božju riječ i stavlja je u život taj je moj brat i moja majka'. Marija je tako živjela. Ona je slušala, razumjela i stavila u život. Tako i mi, ako želimo biti dio Isusove obitelji moramo slušati, razumjeti i staviti to u život” – pojasnio je mons. Cavalli.

Mons. Cavalli podijelio je i svoje dojmove o Mladifestu:

”Vidio sam taj Festival, sudjelovao na njemu i divio sam se. Mladi koji su sudjelovali na Festivalu dolazili su iz brojnih zemalja svijeta. Na duhovnoj razini proživjeli su jedan nevjerojatan tjedan. Tijekom jutra bih šetao putovima koji vode prema Brdu ukazanja i prema Križevcu i već u pet sati ujutro stotine mladih su se penjale na Brdo ukazanja i Križevac. Od 9 do 12 sati svi su sudjelovali na katehezama svjedočanstvima i u pjesmi. Poslije podne od 17 sati do 22 ili 23 sata svi su bili nazočni pred euharistijom za vrijeme večernjeg klanjanja i vidjeli smo kako je njihova pažnja bila usmjerena na to, i to u intenzivnoj molitvi. To je bio jedan istinski trenutak milosti. To je bio trenutak milosti u kojemu je Gospodin Isus susreo više od 30 tisuća mladih koji su tu bili i u tišini gledali u Njega. Gospodin Isus iz Presvetog Sakramenta gledao je njih, a oni su gledali Isusa u Presvetom Sakramentu. Bio je to vjerodostojan razgovor između Sina Božjega i mladih, između mladih koji su djeca Božja. I nitko nije bio umoran. Kad bi program završavao u 22 ili 22:30 oni su željeli nastaviti. U njih je ušlo duhovno oduševljenje koje je bilo zadivljujuće.

To je taj trenutak milosti, milosti koju Gospodin udjeljuje, trenutak u kojemu Blažena Djevica Marija prati te ljude, trenutak molitve i obraćenja. Tisuće su se ispovjedile, a ispovijed u Međugorju ne znači samo izreći svoje grijehe. Oni koji se u Međugorju ispovijedaju, a to su tisuće, žele promijeniti svoj život iznutra. To je taj Međunarodni festival mladih – trenutak milosti, molitve, razgovora, obraćanja, velike radosti, oduševljenja i užitka”, kazao je nadbiskup Cavalli.