34. MLADIFEST: U LJUBAVI JE SNAGA KOJA MIJENJA SVIJET

Sve što je dobro, kratko traje! – poslovica je koju sigurno možemo upotrijebiti za ovaj 34. Mladifest. 

Pomaknutog datuma (26. – 30. srpanj) umjesto dosadašnjeg 1. – 6. kolovoza zbog svjetskog susreta mladih s papom u Lisabonu (Portugal) koji je stavljen na njegove datume; i zbog toga skraćen za jedan dan, Mladifest ipak nije izgubio ništa na broju prisutnih hodočasnika (jedino možda po godinama, bilo je manje mladih, a više onih koji se u srcu osjećaju mladima) i bio je jednako snažan porukama koju su mladima svake večeri na svetoj misi upućivali svećenici celebranti: apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Francis Assisi Chullikatt, fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, fra Zvonimir Pavičić, međugorski župnik i mostarsko-duvanjski biskup mons. Petar Palić.

Tu su zatim bile i tri kateheze (fra Jure Barišić, s. Matija Pačar i dr. Asja Palinić – Cvitanović) koje su svake iz svog ugla pokušale dati objašnjenje ovogodišnje teme Mladifesta: „Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49)

Svjedočanstva su bila uredno docirana, po dva svakog jutra i popodneva, tako da je ostalo puno više prostora za glazbene predahe. Ovo rasterećenje programa bilo je pun pogodak, jer se zbog vrućine i umora nije moglo dugo sjediti i pratiti govorne sadržaje ma kako snažne bile životne ispovijesti Božjih svjedoka, ali plesati i pjevati se uvijek moglo! Mogli bi čak reći da je ovaj Mladifest doista bio u znaku radosti koja izlazi iz slobode duše koja se u pjesmi kao molitvi uzdiže Bogu kroz pokret i susret s drugim čovjekom.

Interesantna su bila i liturgijska čitanja koja su pratila ove pomaknute datume Mladifesta. Nekako kao da se u njima vidio Božji prst – da baš ništa nije slučajno. Započelo je sa svetkovinom Marijinih roditelja, svetih Joakima i Ane, zaštitnika djedova i baka i starih osoba. poziv da se zahvalimo za naša obiteljska stabla, ljude koji su nam prenijeli vjeru i da molimo za njih i njihovo ozdravljenje i oproštenje – pa do čitanja 17. nedjelje kroz godinu i svete mise na Križevcu u 5 sati ujutro. Sa čitanjima koja nam kazuju kako najprije od Boga trebamo tražiti srce koje je otvoreno za slušanje, a onda će nas Bog nagraditi mudrošću koja se sastoji u tome da događaje gledamo iz Božje perspektive (1. čitanje).

U 2. čitanju sv. Pavao je poručio kako Bog vodi sve na dobro onima koji ga ljube. Božja svemogućnost se sastoji upravo u tome da on i iz najvećeg zla može proizvesti nešto dobro. To ne smijemo zaboraviti, nego samo vjerovati!
I u evanđelju koje nam donosi tri prispodobe o Kraljevstvu snažna je poruka treće pripovijesti u kojoj je Kraljevstvo nebesko slično mreži riba iz koje će anđeli na kraju odvajati dobre ribe od loših. Za Židovski mentalitet dobre ribe su one ribe koje imaju kralježnicu, a svi mekušci i plodovi mora su loša riba. Poruka je dakle nama – da budemo 'ljudi s kralježnicom', oni koji će biti čvrsti u svojim uvjerenjima, u svjedočenju i življenju svoje vjere!!!

Kao što je Gospa u nedavno u poruci rekla – da kada se utječemo Njoj i Bogu u molitvi – ispred nas će sve biti blagoslovljeno. Baš je nekako blagoslov pratio ove dane Mladifesta – počevši od zahlađenja i svježine koju je nosila bura tokom dana Mladifesta (u odnosu na vrelinu dana netom prije festivala) i toplu noć i jutro koja je bila za zadnju noć i uspon na Križevac.
Na Križevac su se i ove godine uspeli brojni hodočasnici i svećenici, a završnu svetu misu slavio je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić. I dok su okupljeni zajedno gledali sunce koje se rađa na horizontu, brdima je odjekivala pjesma “Uskrsnuo je!
Pa neka bude tako! Amen!

Paula Tomić / medjugorje-info.com