Duhovne vježbe za Framu iz Mostara

U Međugorju su se od petka navečer (4.5.) do nedjelje popodne (6.5.) održala duhovna obnova za oko stotinjak mladih Framaša iz Mostara.

Radionice, predavanja, molitva, druženje, pjesma, večernji molitveni program u župi – bili su program obnove koju je vodio njihov duhovnik fra Antonio Šakota. Geslo vježbi je bilo: ”Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite.” (Iv 15, 9-17). Cilj duhovne obnove je prije svega bila što bolja priprema za nadolazeća Primanja i Obećanja u franjevačkom bratstvu. O svemu tome fra Antonio je ukratko rekao:

„Ovo je već četvrti puta kako sa Framom imamo duhovnu obnovu. Tri puta smo bili u Međugorju, u dvorcu kod Nensy & Patrica, a prošle godine je to bio Susret katoličke mladeži u Vukovaru. Obično s našim framašima početkom svibnja organiziramo tu duhovnu obnovu kao pripremu za njihovo primanje obećanja kako bi si oni posvijestili važnost toga čina: da oni Bogu predaju svoje živote, ali i da Bog njima obećaje kako će uvijek biti s njima u njihovim životima. Nama je posebna milost doći u Međugorje, biti u Gospinoj školi i učiti se od Nje i od Isusa kako se osnažiti u vjeri i onda tako ohrabreni opet se vratiti u svijet svakodnevnih obaveza."

Mladi su stvarno čudo Božje. Kad se zakače za Isusa – daju polet i nama koji ih vodimo. Toliko su otvoreni, kreativni, nadahnuti… Samo je velika odgovornost na nama duhovnim asistentima da ih na tom njihovom duhovnom putu pratimo. Ovdje ih je sada stotinjak, ali ih je još barem pola ostalo kući. Nije to lako; jer koliko su god otvoreni za duhovno, toliko su i izloženi svakakvim opasnostima. Na jednoj duhovnoj obnovi ne postaje se svecem, nego je rast u vjeri jedan proces. Zato je jako važno da se dalje pri povratku kućama njeguje ono što se ovih dana u njihovim dušama otvorilo i dogodilo.

Frama je danas za mlade pravi blagoslov jer ih na neki način ovaj crkveni program i aktivnosti ipak čuvaju i usmjeravaju pozitivno. Posebno u gradu kao što je Mostar u kojem mladi imaju različite ponude i mogućnosti. Znači, već je veliki znak da su oni odabrali doći na Framu jer nije da nisu imali mogućnost biranja nekih drugih aktivnosti i sadržaja. Unatoč nekada i podrugivanju, ismijavanju, unatoč površnostima svijeta, školskih programa, društva – ovi mladi su ipak svojim dolascima na Framu pokazali kako teže višim ciljevima i nečem većem u životu.