HODOČASNICI IZ AZIJE: UČIMO SE OSLONITI NA BOGA

U Međugorju je polovicom mjeseca svibnja boravila grupa od 27 hodočasnika iz južne Azije. Na hodočašću je skoro većina njih po prvi puta ovdje, osim vođe hodočašća i svećenika. 

Svaki put kad dođu na hodočašće u Međugorje ostaju po 9 dana kako bi imali vremena ne samo za program hodočašća, nego i za duhovnu obnovu. Tako svaki dan imaju po dva sata predavanja, svaki put o jednom 'Gospinom kamenu' (5 međugorskih kamenova: post, molitva, Euharistija, Biblija, ispovijed i djela milosrđa), zatim i o značenju posvete Mariji i o teologiji tijela. Tako hodočasnici ne dolaze samo na 'šetnju', nego doista imaju materijala za razmišljanje i introspekciju.

Pozvani su također isključiti svoje mobitele i ne koristiti Internet s ciljem da se nauče osloniti jedino na Boga. Isto su tako zamoljeni da ne fotografiraju tokom molitve, kako bi bili skoncentrirani i mogli otvoriti svoja srca samo za Boga! Zamolili su ih i da ništa ne kupuju u suvenirnicama, sve do dana kada će biti organizirana kupovina. To je zato jer na početku kad se tek stigne, svi žele puno toga kupiti… ali objasnili smo im: “Na kraju nećeš kupiti isti kip ili istu krunicu kakvu si želio na početku hodočašća jer se tvoje srce promijenilo. Pričekaj da ti mi kažemo kad možeš ići kupovati, obično dva do tri dana prije kraja hodočašća. I hodočasnici su zbilja iskusili kako su na kraju doista kupili nešto drugo od onoga što su željeli na početku. Tako konkretno vide kako im se srca promijenilo“ – kaže njihov francuski vodič.

Što se tiče programa hodočašća, osim posjete molitvenih mjesta, hodočasnicima žele pokazati plodove Međugorja: zajednicu Canacolo, Majčino selo i zajednicu Blaženstva. I posjetili su Tihaljinu.

Njihova agencija inače organizira hodočašća više puta kroz godinu i u svako vrijeme, hodočašće ima poseban blagoslov: tako je na Božić poseban blagoslov za Novu godinu, za Mladifest je poseban blagoslov za mlade, a u svibnju dolaze kao odgovor na poziv naše Gospe u Fatimi. „Ona nas je tražila da se posvetimo Njezinom Bezgrešnom srcu, pa ono što mi organiziramo je da naši hodočasnici mole 33 dana posvete BDM prije hodočašća tako da dan posvete (34 dan) bude u toku hodočašća. Mi smo to imali 11. svibnja na dan Gospe Kineske (Our Lady of China). To je naslov BD Marije, majke Isusa Krista, te ime za njezino ukazanje u Donglüu, koje Rimokatolička crkva smatra vjerodostojnim. Službenu sliku Gospe je blagoslovio papa Pio XI. 1928. Godine 1973. odlučeno je da će se Gospa slaviti dan prije Majčina dana, odnosno ove godine 11. svibnja jer je Majčin dan bio 12. 5.“ – zaključila je vodička.