IPAK POJAČAN BROJ HODOČASNIKA SA SJEVERA ITALIJE

MARA BONATTO radi u agenciji 'BIANCOVIAGGI' iz Torina koja prati hodočasnike iz sjeverne Italije u Međugorje. Kreću iz Torina i uz put sve do Trsta preuzimaju putnike, a zatim kreću prema Međugorju i tako barem jedanput mjesečno. 

Mara već šest godina radi za spomenutu agenciju, ali sama dolazi u Međugorje od 2000. godine. Suprug joj je trener košarke i preko košarke su se i vratili vjeri i Međugorju. Prije petnaestak godina upravo su oni pokrenuli donaciju parketa i koševa za dvoranu sv. Josipa u Majčinu selu u dogovoru sa tadašnjim ravnateljem fra Svetozarom Kraljevićem. Od tada su obiteljski barem 3-4 putau Međugorju i svoj godišnji odmor uvijek provode ovdje.

Na hodočašćima je i susrela vlasnicu ove gancije koja se u međuvremenu udala i zasnovala obitelj, te nije više imala toliko vremena baviti se pratnjom hodočasnika, a kako su Međugorje živjele na isti način, Mara je preuzela ulogu voditelja hodočašća. Agencija se bavi samo organizacijom hodočašća jer je i nastala iz iskustva tri osobe koje su s organizacijom hodočašća u Međugorje željeli i humanitarno pomagati oratorij u Torinu.

Prošlo hodočašće agencije 'Biancoviaggi' bilo je prošli tjedan, za 25. travnja kada su došli sa 130 osoba, odnosno dva autobusa. Na ovom hodočašću koje traje od 1. – 5. svibnja došli su jednim autobusom i 60 osoba. Hodočašće im se temelji na molitvi na brdima, posjetu zajednici Cenacolo i Majčinom selu i važno im je svaku večer sudjelovati na večernjem molitvenom programu.

Od jedne talijanske vodičke koja također prati grupe sa sjevera Italije čuli smo kako nakon pandemije nema velikog interesa za hodočašća, i kako sa sjevera dolaze samo mali kombiji sa 9 mjesta ili osobni automobili, međutim vi rušite ovu teoriju?

Ja samo mogu posvjedočiti kako u agenciji bilježimo pojačanu potražnju hodočašća za Međugorje, što me jako raduje kao i činjenica da i nakon toliko dugo godina kako se Gospa ukazuje, još uvijek na svakom hodočašću skoro više od pola putnika ide po prvi puta u Međugorje. To je stvarno nevjerojatno i svaki puta se naježim kad shvatim da i nakon 43 godine, Gospa još uvijek zove ljude da po prvi puta dođu u Međugorje. To je velika stvar.

S vama je jedan malo neobičan svećenik?

S nama je na ovom hodočašću za prvi svibanj kao duhovna pratnja don Enrico. On je po prvi puta došao u Međugorje prošle godine, na poziv svoje rodbine. Svidjelo mu se i evo sada se vratio kako bi pratio druge hodočasnike. Svećenički poziv je osjetio kasnije u životu, sa 40 godina.

Vidiš li promjenu na hodočasnicima tokom hodočašća?

Sigurno, vidim kako polaze na hodočašće na jedna način, a vraćaju se potpuno drugačiji. Puno ih se vrati tako da su uistinu „Nekog“ susreli. Dogodio se „susret“! To je najvažnija stvar. Vraćaju se kući s „Nekim“ jer su preko Gospe susreli Isusa!

mara1

Paula Tomić/medjugorje-info.com