Iskustvo sa 28. Međunarodne duhovne obnove za organizatore hodočašća...

Ornella Filippini: Sve nas je osvojio novi župnik

U Međugorju se od 14. -18. ožujka održava 28. Međunarodna duhovne obnove za organizatore hodočašća, voditelje centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje koja je okupila oko dvjestotinjak sudionika iz Novog Zelanda, SAD-a, Irske, Engleske, Belgije, Francuske, Italije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovenije, Mađarske, Meksika, Argentine, Španjolske, Slovačke, Češke, Poljske, Ukrajine, Rusije, Litve, Libanona, Brazila, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Tema susreta je kao i za sve druge ovogodišnje duhovne obnove u Međugorju: ”Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49) U Gospinoj školi, a voditelj je novi međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

Među sudionicima koji su više nego presretni što se ova duhovna obnova vratila nakon tri godine pauze zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom, s nama je svoja iskustva o Međugorju i ovom susretu podijelila jedna od sudionica.

Ornella Filippini - svjedočanstvo o Međugorju

Ona se zove Ornella Filippini i dolazi iz Verone (Italija) i u Međugorje kao hodočasnica dolazi već desetak godina. „Logično je da se Isusom susrećem kod kuće, u svojoj župi, ali je ipak iskustvo Božje ljubavi koje sam doživjela u Međugorju, potpuno promijenilo moj život. I stoga se nakon nekog vremena u meni rodila želja ovdje dovoditi i druge ljude da i oni dožive iskustvo ljubavi iz susreta s Isusom. I kako taj susret nastavlja mijenjati moj život svaki dan u nešto sve bolje i ljepše tako sam željela da to dožive i drugi jer se ovdje u Međugorju to nekako lakše događa! I tako se polako prepuštaš riziku međugorske duhovnosti, da slijediš Gospine savjete i primjeniš kod kuće njezine Majčinske prijedloge: što znači živjeti sakramentalni život u našim župama i rasti u prijateljstvu s Isusom. Ja ovdje u Međugorju živim Krista, Uskrslog Krista zahvaljujući Mariji. Zato je za mene biti u Međugorju poput boravka na gori Tabor i mogućnost iskušavanja jednog dijelića Kraljevstva Božjeg. To sam uspjela shvatiti sa ovih svojih pedeset godina, ali zahvaljujem Bogu i Gospi koji su bili strpljivi sa mnom.“ – kazala je Ornella.

Iskustvo sa 28. Međunarodne duhovne obnove za organizatore hodočašća, voditelje centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje

Ornelli je ovo drugi put da sudjelije na Međunarodnoj duhovnoj obnovi za voditelje hodočašća... i zato kaže: „Za mene je ova duhovna obnova jako važna za moj osobni duhovni rast i mislim da je posebno važna za sve one osobe koje osjećaju da imaju poziv dovoditi hodočasnike u Međugorje, u ovo jedno tako posebno mjesto gdje Nebo dotiće zemlju, kako ja kažem. Važno je za njihov osobni rast, ali i zbog poštovanja prema svoj toj braći i sestrama čije nam vodstvo Bog i Gospa povjere. Također je važna zbog poštivanja samog Međugorja kao hodočasničkog mjesta kad se posluša i stavi u praksu sve ono što nam je ovdje sada predloženo – na poseban način da shvatimo da smo mi gosti u ovom mjestu, u ovoj župi. Mi dolazimo iz naših župa i dolazimo u ovu župu, dakle red je da slijedimo ono što nam je ovdje ponuđeno. Živjeti ovaj ritam molitvenog programa, ne organizirati druge stvari za vrijeme večernjeg molitvenog programa, živjeti sakramente, svetu misu, ispovijed i molitvu na međugorskim brdima.

To je jedna velika prilika, mogućnost i dar, kao što je rekao novi mladi međigorski župnik koji nam je svima osvojio srca, da smo se osjetili pozvani da izađemo iz naših komotnosti, što nije uvijek lako i da ne tražimo lakši put, nego d prihvatimo sa strpljivošću sve ono što je Gospa pripremila za nas kako bi postali dostojni zvati se njezinim apostolima.“

Paula Tomić/medjugorje-info.com