IZ POVIJESTI: Sveta Misa na Križevcu

Od 1934. svake se godine u prvu nedjelju iza Male Gospe slavi sveta Misa na Križevcu.

Te Svete jubilarne godine župljani su podigli križ na brdu Šipovcu iznad Međugorja, s upisanim riječima: IHS/ Isusu Kristu/ Otkupitelju ljudskoga roda/ u znak svoje/ vjere, ljubavi i nade/ podigoše/ o. Bernardin/ Smoljan/ župnik/ i župa Međugorje./ Od svakoga zla/ oslobodi/ sve nas/ Isuse! Nakon blagoslova križa, 16. ožujka 1934. i brdo, odlukom župljana, mijenja ime u Križevac.

Od odluke o gradnji do blagoslova križa - pedeset pet dana

Premda je među živima danas tek poneki graditelj, u pamćenju župljana ostala je odlučnost, sloga i ljubav naših djedova i pradjedova glede toga velikog pothvata. Naime, trebalo je na leđima ili na magarcu iznijeti vreće cementa i pijeska, burila vode, dasku, željezo i sve ostalo potrebno za gradnju osam i pol metara visokoga betonskog križa. K tomu, župljani, župnik i pojedini župnici iz susjednih župa financijski su omogućili gradnju, a sve nadnice, osim majstorskih, župljani su darovali. Premda je veljača te davne godine, kako nas župnik fra Bernardin Smoljan izvješćuje u svom Historijatu sv. jubilarnoga Križa na brdu Križevcu, bila kišovita i nepogodna za građevinske radove, od odluke o gradnji do blagoslova križa proteklo je svega 55 dana.

Uzvišenje svetoga Križa

Križ nije podignut pa zaboravljen: već sljedeće godine sv. Misa na Križevcu slavi se 12. travnja, a prethodila joj je pokornička procesija od crkve do Križa. Te godine mjesni biskup fra Alojzije Mišić odredio je da se na Križevcu svake godine na blagdan Uzvišenja sv. Križa drži pučka Misa. Vjernici na Križevac nisu išli samo tada. U svako doba godine, pogotovo u korizmi, majke i djevojke bosonoge su hodočastile pod Križ, što je posebice izraženo posljednjih desetljeća.

Brdo preplavljeno vjernicima

Do 1981. na Misu na Križevcu dolazili su uglavnom župljani i njihovi prijatelji i rodbina iz susjednih župa, a od te godine brdo je preplavljeno vjernicima, ne samo a Male Gospe. Posvjedočeno je i zapisano da je 1981. na Misi na Križevcu bilo nazočno pedeset tisuća vjernika, domaćih i stranih. Od tih dana do danas Križevac ni jedan dan, od ranoga jutra do kasne večeri ne prođe bez moliteljskih skupina. Kao i u cijelom Međugorju i Bijakovićima, i na njemu se mogu susresti ljudi svih jezika i rasa, a brojni svjedoče svoje obraćenje baš na tom brdu. Osim toga, svakoga petka popodne na Križevcu se moli križni put, te se 6. kolovoza u svitanje, na svršetku Mladifesta, slavi Misa za sudionike toga velikog molitvenog susreta mladih iz cijeloga svijeta. Brončane postaje križnoga puta na Križevcu djelo su akademskog kipara Carmela Puzzola.

I križ je bio u Božjem planu kad ste ga sagradili

Graditelji križa na Križevcu nisu mogli ni sanjati da će on postati jedno od stožernih mjesta molitve ne samo u župi i njezinu okružju, već i u cijelome svijetu. U jednoj svojoj poruci Kraljica Mira je vidiocima kazala: Draga djeco! I križ je bio u Božjem planu kad ste ga sagradili. Ovih dana napose idite na Brdo i molite pod križem. Potrebne su mi vaše molitve. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu!

Brojni hodočasnici, mladi i stari, bolesni i invalidi, potvrđuju da su čuli i razumjeli tu Gospinu poruku.

Glasnik mira