NAJAVA: U SUBOTU MOLITVA ZA SVE STRADALE U RATOVIMA IZ ŽUPE MEĐUGORJE

U subotu, 10. veljače 2024. na spomendan bl. Kardinala Stepinca molit ćemo za franjevce i puk iz naše župe koji su stradali u I., II. i Domovinskom ratu. Molitva će biti kod spomenika sedmorici pobijenih franjevaca na temeljima stare crkve bit će u 16:45, zatim slijedi krunica i misa u crkvi.

Podsjetimo se kako je spomenik pobijenim franjevcima koji su ubijeni za vrijeme Drugog svjetskog rata: fra Jozo Bencun, fra Marko, Dragićević, fra Mariofil Sivrić, fra Grgo Vasilj, fra Jenko Vasilj i fra Križan Galić, postavljen 25. srpnja 2022., a djelo je akademskog kipara Tonija Kozarića.

U župi Međugorje u Prvom svjetskom ratu poginula je ili nestala 61 osoba. U Drugom svjetskom ratu (najviše u svibnju 1945): 386 osoba. U domovinskom ratu: 10 osoba.

„Spomenik pobijenim fratrima iz naše župe postavljamo na prostoru gdje su oni kršteni i gdje su slavili svete mise i druge sakramente. Postavljamo ga uz Ulicu franjevačkih mučenika“ kazao je svojevremeno fra Marinko Šakota te dodao kako je prostoru stare župne crkve ovim novim sadržajima (sa Kapelicom života također) vraćeno dostojanstvo.

Nadodao je i kako prostor stare župne crkve ima posebno značenje za sve župljane: „Ovaj prostor ima posebno značenje za nas župljane, a vjerujem da će tako biti i za hodočasnike. Ovo je prostor molitve i sjećanja. Sjećanja koje postaje molitva. Kada god budemo gledali ovaj spomenik u nama će se buditi misao o uskrsnuću, kako njih sedmorica zagrljeni u znaku križa izviru iz Neretve i iz jama, izviru kao novi – uskrsnuli. Dok izviru puca žica, pucaju okovi, a cvijet – novo stablo, novi život niče. Kad god budemo gledali ovaj spomenik on će u nama buditi vjeru koju su njih sedmorica živjeli, a živjeli su je jer su je ponijeli iz svojih obitelji Bencuna, Dragićevića, Galića, Sivrića, Smoljana, Vasilja… To je ona vjera koja je dočekala Gospu. To je ona vjera zbog koje je Gospa izabrala nas. To je ona vjera čvrsta poput kamena živca s Križevca i Podbrda. Zato postavljamo ovaj spomenik. Ne samo zbog njih sedmorice, nego zbog nas, da ne bismo nikada izdali tu vjeru“ – kazao je prilikom postavljanja kipa tadašnji župnik u Međugorju fra Marinko Šakota.