NAJBROJNIJI HODOČASNICI IZ POLJSKE U MEĐUGORJU

Mjesec svibanj u Međugorju započeo je velikim brojem hodočasnika iz svih krajeva svijeta.

KRAJ TRAVNJA – VELIKI BROJ TALIJANA U MEĐUGORJU

Ipak krajem travnja bio je tu značajan broj talijanskih hodočasnika koji su iskoristili slobodan dan, 25. travnja, koji im je donijela svetkovina sv. Marka, sveca zaštitnika grada Venecije i pokrajine Veneto. Ponovno su se mogli vidjeti veliki autobusi talijanskih registracija na putevima Međugorja, iako su nam rekli kako su to uglavnom hodočasnici iz južne Italije, dok su oni iz sjeverne Italije uglavnom pristizali manjim kombijima od devet mjesta ili privatnim automobilima. Ovaj značajan pad vjere i interesa za hodočašća na sjeveru Italije povezan je s pandemijskom navikom koja je i dalje ostala u narodu, da se sveta misa i drugi obredi prate on-line, a sve manje uživo. To je izazvalo i veliko opustošenje crkvama smanjenim brojem odlazaka „vjernika“ na svakodnevnu ili nedjeljnu svetu misu.

POČETAK SVIBNJA – VELIKI BROJ POLJAKA U MEĐUGORJU

S druge strane, početkom svibnja uz hodočasnike iz drugih zemalja svijeta, zabilježen je veliki broj poljskih hodočasnika. Oni su naime iskoristili i spojili neradne dane 1. svibnja (svetkovina sv. Josipa Radnika i Praznik rada) te 3. svibnja koji je kod njih u Poljskoj Dan državnosti (3. svibnja 1791. u Poljsko-litvanskoj zajednici donesen je jedan od prvih ustava na svijetu.), ali i svetkovina Blažene Djevice Marije Kraljice Poljske (glavna zaštitnica Poljske).

Među ovim brojnim hodočasničkim grupama i autobusima koji stoje parkirani ispred skoro svakog pansiona u Međugorju, susreli smo jednu grupu od pedesetak hodočasnika koji dolaze iz više mjesta u okolici Chestokove. Stigli su u Međugorje u subotu 27. travnja, a odlaze 3. svibnja u jutro. Voditeljica ovog hodočašća je Teodora Szymariska koja ima agenciju „Miriam House“, a organizacijom hodočašća bavi se desetak godina, dok je u Međugorju od 2016. godine. Dolazi po 2-3 puta godišnje, a uz 'normalne' hodočasnike, često puta vodi i osobe slabijeg materijalnog stanja, ili stare ili osobe s invaliditetom. Tako su i u ovom hodočašću prisutne tri osobe s intelektualnim poteškoćama i dvoje staraca.

Sama Teodora imala je dug hod obraćenja, i na početku nije željela organizirati hodočašća u Međugorje dokle god ih Crkva ne odobri. Onda je jedanput ipak došla na nagovor prijateljice i prije tog odobrenja, i tada joj je Gospa pokazala „duhovnu dimenziju Međugorja“ (Međugorje iznutra) i znala je da mora dovoditi grupe ovamo. Od tada uvijek svjedoči o tome kako se ljudi u Međugorju mijenjaju. I njezin muž, nakon što je bio treći puta ovdje, rekao je našim hodočasnicima: „Svaki put kad se vratiš iz Međugorje, bolja si osoba!“

poljaci1