Obilježena 25. obljetnica osnutka Društva vodiča za hodočasnike u župi Međugorje

Svečanim misnim slavljem koji je predmolio dr. fra Miljenko Šteko u suslavlju s međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom i još sedamnaest svećenika sinoć je u Međugorju počela proslava 25.obljetnice djelovanja Društva vodiča u međugorskoj župi.

„ Čovjek mora i u duhovnom životu imati zdenac gdje će zagrabiti vodu i živjeti. Mi smo svjedoci da je Međugorje postalo zdenac mnogima. Tu su mnogi našli živu vodu. Na putevima do tog zdenca mnogi pomažu. Jedni od tih pomagača jesu i vodiči koji se upravo u ovoj svetoj misi s nama nazočni žele zahvaliti za 25. godina milosti. Preporučimo ih Gospodinu, njihove obitelji, sjetimo se i pokojnika.“ kazao je na početku svete mise provincijal dr. fra Miljenko Šteko. Svojim pjevanjem misno slavlje uveličali su članovi zbora Kraljice mira pod ravnanjem časne sestre Irene Azinović.

Proslava ove jubilarne godine nastavljena je prigodnim programom u dvorani Ivana Pavla II. Sve nazočne najprije je prigodnim riječima i čestitom Društvu vodiča pozdravio međugorski župnik fra Marinko Šakota. Prije toga svoju prigodnu pjesmu o djelovanju Društva vodiča u međugorskoj župi pročitao je fra Karlo Lovrić, međugorski svećenik. A pjesma je završila riječima“ Župa sada kaže glasno hvala, što joj Gospa vodiče je dala!“ O djelovanju Društva vodiča prisjetio se nekadašnji međugorski župnik sada župnik u Posuškom Gracu, jedan od osnivača Društva, fra Ivan Landeka. Duhovnik Društva fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65-orica subraće koji se kratko osvrnuo na rad i nastanak društva vodiča. Potom je govorio fra Ljubo Kurtović , župnik župe sv. Ante na Humcu, te Fra Danko Perutina, gvardijan samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru. U zabavnom dijelu nastupio je Irac David Parks i Grupa Prijatelji iz Čitluka.

Na kraju obratila se nazočnima prigodnim riječima i zahvalama predsjednica Društva vodiča međugorske župe Jela Odak. Na kraju dodijeljene su poznatim međugorskim franjevcima i uglednicima koji su pomogli u radu Društva i prigodne zahvalnice. U ime općine Čitluk ovoj svečanosti nazočili su v.d načelnik Pavo Zovko i predsjednik Općinskog vijeća Predrag Smoljan, bivša ministrica turizma u FBiH Katica Čerkez, Nedjeljko Babić bivši pomoćnik ministra koji su pomogli u radu društva.

Ideja o nastanku Društva rodila se u vremenima dok je župa Međugorje bila u komunizmu i u vrijeme države koja nije s naklonošću gledala na Gospinu nazočnost ovdje, te je sve činila kako bi zaustavila hodočasnike iz svih krajeva svijeta da dođu i ovdje pronađu svoju duhovnu okrjepu .Prvotna ideja o osnivanju ovoga Društva rodila se u glavama, prije svega međugorskih fratara i nekolicine lokalnih entuzijasta. Društvo vodiča je konačno utemeljeno na 10. obljetnicu Gospinih ukazanja, u lipnju 1991. U rad Društva, nakon detaljnih provjera u vidu ispita tijekom godina su uključivani ljudi koji su u svom srcu nosili ljubav prema Gospi i Međugorju i koji su bili spremni i voljni slijediti Gospine poruke i na taj način predstavljati Međugorje nebrojenim hodočasnicima koji i dan danas pristižu iz cijeloga svijeta.

Glavni cilj Društva vodiča za hodočasnike u Međugorju je pomoći hodočasnicima da upoznaju prave vrijednosti Međugorja, te darove i milosti koje tu Bog preko Gospe pruža, kao i služiti hodočasnicima slijedeći i živeći Gospine poruke. Društvo danas broji preko 100 članova koji su svoje usluge spremni ponuditi na većini stranih jezika. Djelovanje Društva vodiča usko je povezano s Župnim uredom Međugorje i Informativnim centrom MIR Međugorje.