Obiteljska duhovna obnova zajednica obitelji "KRUNIČARI"

„Zadnja bitka između Boga i Sotone vodit će se preko obitelji i braka!“ – proročke su riječi sestre Lucije dos Santos, vidjelice iz Fatime koja ih 1980. godine piše u pismu biskupu Bologne kardinalu Carlu Caffarru.

I doista danas su udari na brak i obitelj jači nego ikada: od sve raširenijih razvoda braka, preko nametanja rodne ideologije, relativiziranja pojma braka i obitelji, pa do samih brakova koji „žive“ na papiru bez topline i zajedništva u srcima supružnika. Kako bi ohrabrili i potaknuli obitelji na zajednički hod u vjeri i otvorenosti životu u Međugorju se već više godina u dvorcu Neny i Patrica održava trodnevna Duhovna obiteljska obnova za obitelji koje vodi dr. don Josip Mužić, profesor na KBF-u i upravitelj akademske crkve sv. Filipa Nerija u Splitu. Ove godine na obnovi se okupilo oko 220 sudionika, od toga 50-tak bračnih parova i njihova djeca. Program je već po planu bio podijeljen na razmatranja za odrasle, na predavanja i svjedočanstva za srednjoškolce i kreativne aktivnosti za najmlađe dok su odrasli bili u programu. Zajedničke točke bile su molitva krunice, Križevac i Podbrdo i naravno Svete Mise.

Više o svemu rekao nam je sam don Jozo Mužić voditelj obnove:
Duhovne obnove za obitelji započele su prije više od 15-tak godina. Kako je sve to uopće započelo?

Pa inspiracija je došla preko dva bračna para koja su me pitala može li se organizirati nekakva duhovna obnova ali za cijelu obitelj, što znači i za supružnike i za djecu. I tako smo se uz malo dobre volje i Božju pomoć pokušali sastajati jedanput tjedno na molitvu krunice i dva puta godišnje sve obitelji vikendom. Malo po malo Bog je tako poslagao stvari da su se organizirale više ovakvih molitvenih grupa sačinjenih od obitelji koje redovno u obiteljima mole krunicu, jedanput tjedno okupe se u obiteljsku molitvenu grupu, a dva puta godišnje nađemo se evo sve grupe na okupu na duhovnoj obnovi. Ono što je znakovito je da su mladi koji su bili volonteri pri čuvanju djece ili djeca starijih članova, sada i sama nakon osnivanja vlastite obitelji, osnovali svoje molitvene obiteljske grupe i tako se ovaj cijeli pokret „kruničara“ dalje širi i podmlađuje.

U jednoj od propovjedi istaknuli ste kako smo mi vjernici ovdje na zemlji „vojujuća crkva“. Kako se to odnosi na situaciju obitelji?

To je točno da smo mi na zemlji „vojujuća crkva“, a ako se zna da je obitelj trenutno najugroženija, onda je ona znači na prvoj liniji borbe. I zato ako si to ne posvijestimo, nećemo moći odolijevati napadima koji dolaze s svih strana i razina u cilju da razruše obitelj. Ovo je važno ne samo da vidimo sve zamke, nego i sve milosti koje nam Bog daje da možemo odoljeti tim napadima.

Kakvi su vam dojmovi sa ove zadnje duhovne obnove?

Ovaj sam put po prvi puta angažirao jednog drugog svećenika za supružnička razmatranja, a to je bio pater Vatroslav Frkin koji iza sebe ima 46 godina rada s bračnim parovima. Ja sam paralelno pratio s razmatranjima grupu talijanskih bračnih parova na obnovi. Ono što smo zajedno prolazili bila je tema bratske opomene u obitelji, te analiza bračnog života kroz tri točke koje jačaju bračno zajedništvo a to su molitveni život, nježni razgovori i radosno darivanje.

Poruka za obitelji danas?

Ja im poručujem da ustraju jer Gospa je ona koja je s nama i ako se držimo nje, donijet će nam pobjedu. Kako j e rekao sv. Ivan Pavao II.: „Svaka pobjeda ako dođe, doći će po Gospi!“