Održana 9. duhovna obnova za žene u organizaciji talijanske udruge „COSTOLA ROSA“

Od 5. do 10. ožujka Međugorje je bilo domaćin 9. duhovne obnove koju organizira talijanska udruga Costola Rosa za pedesetak žena, majki, neudatih žena i žena s poslovnom karijerom… uglavnom iz svih krajeva Italije, koje su željele doživjeti Božju ljubav kroz njegovu majku Mariju.

Inicijativa za ovu duhovnu obnovu došla je iz nadahnuća Simone Amabene koja je željela na konkretan način pomoći ženi od koje se danas traži da ispuni toliko različitih socijalnih uloga: u obitelji, na poslu, u društvu…, a pri tome je sve više zavedena obmanjivačkim modelima i lažnim postignućima koje ispražnjavaju njezinu suštinu i čine je nesretnom. Cilj hodočašća je bio dakle pomoći ženi ponovno otkriti sebe, tako da ona onda može pomoći muškarcu da i on pronađe svoje pravo mjesto u društvu.

I ove duhovne vježbe su bile prilika za žene da se zaustave od frenetične užurbanosti koju donosi svakodnevna borba s mnoštvom obveza, da se posvete same sebi kako bi Bog mogao raditi u njihovim srcima, izliječiti njihove rane, pomoći im da oproste i da si oproste i urede svoj život. Za neke je to bila prilika da započnu svoje putovanje u vjeri, za druge je bila prilika da ga obnove s većom svjesnošću, a za sve njih je to bilo vrijeme u kojem su mogle pogledati unutra, u sebe, i ponovno otkriti svoje pravo zvanje žene koje je svijet nažalost iskrivio.

Dosta je pomisliti samo na pobačaj, koji je svijet proglasio „pravom žene“, a ono nije ništa drugo nego obmana koja potiče ženu da ide protiv sebe, protiv njezine jedinstvene prirode i sposobnosti koju joj je Bog dao da prigrli i podrži život. Majčinstvo je ta sposobnost koju je žena pozvana vježbati ne samo prema djeci koju nosi u svojoj utrobi već prema svima, rađajući dobro u životima drugih.

Molitveni program se sastojao od molitve na Brdu ukazanja i Križevcu te sudjelovanja u večernjem molitvenom programu u župi Sv. Jakova. Sudionice su imale priliku čuti i informacije o Međugorju i ukazanjima i vlastito svjedočanstvo vjere koje im je govorila Mirela Šego, službeni vodič župe, zatim katehezu fra Ljube Kurtovića i svjedočanstvo u kući za žene 'Majka Krispina'.

Bio je to doista povratak u Gospinu školu ljubavi kako bi sve sudionice naučile voljeti same sebe, a zatim započele stvarno voljeti i svoje bližnje započevši prvo s članovima njihovih obitelji.