Preko 380 trećoredaca na korizmenoj duhovnoj obnovi u Međugorju svjetovni-franjevci.info

Preko 380 trećoredaca na korizmenoj duhovnoj obnovi u Međugorju

Hercegovačko područno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda, svoj korizmeni put, već tradicionalno započinje duhovnom obnovom prvi vikend u korizmi. 

Ove se godine također održala prvu subotu u korizmi, 17. veljače 2024. godine u Međugorju.

Program je započeo u 15:45 sati sa pozdravima područne ministre Marijane, te zahvalom međugorskom bratstvu koje je ove godine ugostilo preko 380 trećoredaca. A nakon toga nas je pozdravila i Vesna, ministra bratstva domaćina ove duhovne obnove i na poseban način zahvalila Frami Međugorje koja je animirala glazbeni dio ove duhovne obnove. Zatim nas je pozdravio područni duhovni asistent OFS-a, fra Josip njemu dragim pozdravom „Gospodin vam dao mir i dobro!“ te nam uputio nekoliko poučnih riječi, nakon čega smo izmolili zazive Duhu Svetom. Duhovni nagovor imao je fra Zvonimir Pavičić, duhovni asistent OFS-a i župnik u Međugorju. Fra Zvonimir nas je na početku pozdravio i izrazio dobrodošlicu i zahvalu što smo se okupili u ovolikom broju.

Svoj duhovni nagovor započeo je o korizmi, o kojoj smo svi razmišljali. Što ćemo sebi odrediti za korizmu, čega se odreći? Jer je korizma jako vrijeme, pokorničko vrijeme, milosno vrijeme i veliki naglasak je na tome što mi možemo učiniti, jer imamo osjećaj da nešto moramo napraviti. Ali u tim svojim odlukama možemo i promašiti bit. U korizmi, naglasak nije na meni, nego na Bogu.

To je njegovo vrijeme, vrijeme da uvidim da Bog želi doći do mene, a na meni je da uvidim što ga sprječava da dođe do mene.
Fra Zvonimir je naveo redak iz Biblije: “Razderite srce, a ne halje svoje.” Isus želi reći da ga ne zanimaju izvanjske stvari, nego ono što se u nama događa. Ni mi sami sebe ne poznajemo potpuno, nego je Bog taj koji nas potpuno poznaje. On nas nije stvorio kako bi živjeli bilo kakav život, nismo slučajnost. On nas je stvorio iz ljubavi i poziva nas da živimo u toj ljubavi. Život u grijehu i bez Boga je promašen život. Zato nas poziva da razderemo srce svoje.

Što znači odricanje na 40 dana? Korizma je odgoj, a ne samo odricanje na 40 dana. To je odgojna mjera. I ne smije biti usredotočena samo na 40 dana. Prima smisao tek kada nakon tih 40 dana korizme i dalje budemo blizu Gospodina i odlučimo tako živjeti. Korizmu karakteriziraju 3 stvari, a to su molitva, post i milosrđe. Post je duša molitve, a milosrđe je krvotok posta. Tko moli neka posti, a tko posti neka pokazuje milosrđe. Oni su jedno. I otac tvoj koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti. Da to znamo moj Bog i ja.
Podsjetio nas je i na Pepelnicu i objasnio nam je što znači posuti se pepelom. Prah, pepeo je ništavilo. Znači da priznajemo Bogu da smo sagriješili, kada se pospemo pepelom priznajemo da smo zbog grijeha niži od pepela. Kako bi sebi dokazali da se ne oholimo ni uznosimo i da nam je potrebna Božja ljubav koja će na spasiti. I nije u tome sve crnilo. Adam znači zemljani prah. Bog nas je stvarao iz praha. Uz naše kajanje, posipanje pepelom znači i našu i sigurnost u Božju ljubav, sigurnost da će On stvoriti nešto divno, novi život. I to je ljepota posipanja pepelom. Stvoriti novi život, kad stanemo pred Njega.

Još jedna usporedba sa ovim brojem. 40 dana i noći pada pljusak, Noa i njegova korablja. Dokaz da jedino Bog daje sigurnost. Ništa drugo je ne može dati kao Bog. I tek tada čovjek stavi svoj život Bogu u ruke, i On ga vodi. Kad nam je Bog dao teške trenutke, nije htio da se osjećamo slabo, nego da se prepusti o u njegove ruke. I da moja snaga bude u Gospodinu. Voda koja je 40 dana padala, ona je pročistila. Nije naglasak na žrtvama, nego na pročišćenju.

Fra Zvonimir je objasnio i značenje riječi pustinja, jer je to mjesto gdje čovjek traži ono neophodno za život. I kroz još jednu simboliku ovog broja nas pozvao da se sjetimo Izraelskog naroda i 40 godina lutanja pustinjom. Egipat je slika ropstva grijehu, a obećana zemlja je slika neba. I do neba treba proći kroz pustinju. Bog čisti svoj narod, pokazuje svoja djela. Ali samo onda kada mu oni vjeruju, kada u Njega stave svoje pouzdanje i svoje povjerenje.

Nakon predavanja uslijedila je sveta misa, te domjenak.

svjetovni-franjevci.info