Press konferencija za novinare uoči početka 31. Mladifesta: U stanju otvorenosti

U subotu 1. kolovoza u 11,00 sati u žutoj dvorani Ivana Pavla II. održana je press konferencija za medije koja je na neki način bila uvodni događaj u ovogodišnji 31. međunarodni molitveni susret mladih „Mladifest“.

Press konferencija je prenošena uživo putem video streama na službenim stranicama međugorske župe i trajala je otprilike četrdesetak minuta. Nazočilo joj je oko tridesetak novinara, većinom iz BiH i Hrvatske te jedan iz Španjolske.

Konferencijom je predsjedao mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, međugorski župnik fra Marinko Šakota i glavna urednica Radiopostaje Mir Međugorje Sanja Pehar, koja je pozdravila i vodila press konferenciju.

U uvodnoj riječi mons. Hoser je naglasio kako će njegov zadatak biti govoriti o tome kako će izgledati ovogodišnji Mladifest. Rekao je kako su zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa razmišljali i o potpunom otkazivanju susreta, ali su ipak odlučili održati ga pod nešto izmijenjenim okolnostima. Tako će dio programa biti izveden uživo, sa fizičkom prisutnošću izvođača i sudionika, a dio programa će biti izveden virtualno. Svaki Mladifest ima neko svoje geslo, a ovoga puta je izabrana misao iz evanđelja „Dođite i vidjet ćete!“ (Iv 1, 39) Ova rečenica dobro izražava fenomen Međugorja koji već 40 godina izaziva kontroverze u svjetskim i crkvenim krugovima. Ne samo kontroverze oko ukazanja, nego i oko pastoralne odgovornosti, naime neki su protiv, a neki sve potpuno osporavaju ili čak proglašavaju nepravovjernim. Dakle, naš odgovor svima njima je upravo ovo geslo: „Dođite i vidjet ćete!“ – poručio je mons. Hoser.

Do velike promjene u stavu prema Međugorju došlo je nakon dopisa koji je stigao iz Vatikana u svibnju 2019. kada je dopušteno hodočašćenje i kada je mon. Hoser imenovan za rezidencijalnog apostolskog vizitatora. Stoga je prošle godine na samom Mladifestu učestovao veliki broj biskupa i kardinala. Nažalost ove godine je svu gostoljubivost poremetila ova pandemija – sa žaljenjem je konstatirao mons. Hoser te nastavio kako je ova godina u znaku otvorenosti jer ne znamo koliko će vjernika uspjeti doći zbog propisanih mjera za mogućnost ulaska u BiH. Naglasak cijelog programa je večernji molitveni program: molitve, euharistija, a svaki dan će završiti klanjanjima Presvetom.

Zatim je riječ preuzeo fra Marinko Šakota koji je naglasio kako je u prošlim godinama na ovoj duhovnoj obnovi za mlade – kako župa promatra Mladifest – sudjelovalo otprilike 70-80 zemalja. Prošle godine se računa da je bilo prisutno oko 40-45 000 sudionika iz 80 zemalja, dok se ove godine očekuje tek nekoliko manjih skupina iz Poljske, Španjolske, Francuske nešto iz Hrvatske i najviše i BiH.

Poslan je dopis kriznom stožeru ministarstva zdravstva BiH koji je dopustio održavanje Mladifesta uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera. „Mi smo tijekom cijele pandemije bilo vrlo pažljivi oko održavanja sveg programa, čak i više od nekih drugih župa. Stoga smo tako dugo i razmišljali o tome hoćemo li ili ne uopće održati susret, ali smo prije mjesec dana evo ipak odlučili da ćemo uz nešto izmjenjeni i reducirani program Mladifest ipak održati.“ – rekao je fra Marinko.

O samom formatu programa je rekao će svaki poslijepodnevni program od nedjelje 2. kolovoza pa do srijede 5. kolovoza započinjati u 16,45 sati UVODNIM EMISIJAMA u trajanju od petnaestak minuta. Te emisije po svom sadržaju će biti informativnog karaktera. Smisao im je informirati sudionike Mladifesta o programu koji iza njih toga dana slijedi, kao i o informacijama, tijeku i događajima cijeloga Mladifesta.

Zatim će od 17,00 sati slijediti barem jedno, već snimljeno svjedočanstvo ljudi koji su bili dotaknuti milostima Međugorja, a iza svjedočanstva će uslijediti kateheze koje će imati nadbiskup Henryk Hoser, zatim fra Danko Perutina, fra Ljubo Kurtović i fra Marinko Šakota.

Prvog dana misu svečanog otvorenja Mladifesta u 19,00 sati predslavit će nuncij u BiH, mons. Luigi Pezzuto, iza svete mise će uslijediti klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu.

Drugu večer svetu misu će predslaviti provincijal hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko, a iza svete mise je procesija u obliku srca sa Gospinim kipom te klanjanje. Treću večer mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije predslavit će svetu misu iza koje slijedi meditacija sa svijećama i klanjanje križu. Četvrtu večer misu predslavi mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, a iza mise će se prikazati film Zajednice „Cenacolo“. Petu, završnu večernju svetu misu iza koje će biti klanjanje i poslanje mladih, predslaviti će kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit Vrhbosanske nadbiskupije.

Dva dana program će biti i izjutra, a to je u nedjelju 2. kolovoza kada se moli krunica na Brdu ukazanja oko Gospina kipa u 6,00 sati, i završetak programa 6. kolovoza na svetkovinu Preobraženja Gospodinova, kada je sveta misa na Križevcu u 5,00 sati.

U utorak 4. kolovoza neće biti niti tradicionalne predstave Zajednice „Cenacolo“ koja je iziskivala veliki broj sudionika i kontakata. Međutim, oni su se potrudili i proteklih dana snimili su poseban FILM koji će se moći pogledati na platnu. Nešto što će biti vrlo snažno i iznenađujuće.

Zatim je ostavljen prostor novinarima za njihove upite koji su se najviše skoncentrirali na mons. Hosera, njegovo iskustvo i viđenje Međugorja te njegove misije i poruke koje ima danas u svijetu.

Mons. Hoser je samo ponovno ponovio kako je odnos Svete Stolice prema Međugorju vrlo pozitivan i blagonaklon, ali kako Crkva djeluje polako i smireno. Potvrdio je i kako vjeruje da će dobrom dojmu Međugorja doprinijeti i dolazak novog mostarskog biskupa mons. Petra Palića, jer se njegova jurisdikcija odnosi isključivo na Međugorje i u tom je svojstvu podijelio sakrament sv. krizme međugorskim krizmenicima na svetkovinu sv. Jakova. medjugorje-info.com

  • 31. Mladifest
  • 31. Mladifest
  • 31. Mladifest
  • 31. Mladifest
  • 31. Mladifest
  • 31. Mladifest
  • 31. Mladifest
  • 31. Mladifest
  • 31. Mladifest