Prvi Međunarodni seminar za život (PRO LIFE)

„ČEDO U UTROBI“ (Lk 1, 41) Večernjom svetom Misom u četvrtak, 16. lipnja 2016. započeo je prvi međunarodni seminar za život (PRO LIFE) koji se održava u Međugorju od 16. do 19. lipnja 2016.

Moglo bi se reći da je ovaj seminar svojevrsni plod prošlogodišnje inicijative „40 dana za život – Mostar“, čiju je svrhu voditeljica inicijative i pokretačica ovoga seminara Tea Sušac sažela u riječi: „Život je dar, život je dragocjen, za njega se isplati boriti!“

Stoga je ovaj seminar namijenjen pro-life aktivistima, supružnicima koji žele djecu, žrtvama obiteljskog nasilja, samohranim roditeljima, trudnicama… i zapravo svim „zaljubljenicima u život“.

Sudionicima seminara kojih je oko 130-tak iz 15 zemalja, u petak jutro u predavanjima obratili su se animatori seminara fra Ante Vučković, ofm (član je franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu) i Zrinka Jelaska (profesorica hrvatskoga jezika i fonetike iz Zagreba, članica Franjevačkoga svjetovnoga reda, udana i majka dvoje odrasle djece.)

Služeći se biblijskim tekstovima i slikama, predavači su na jedan nov i originalan način protumačili vrijednost života od začeća u majčinoj utrobi. U ovom našem svijetu sebičnosti, individualizma, samodostatnosti, propagande po kojoj si „samo ti važan“ – Biblija nas uči da je nasuprot tome GOSTOLJUBIVOST temelj svega postojanja i temelj ove naše stvarnosti. Naime, GOSTOLJUBIVOST znači: DATI MJESTO DRUGOME!!! Pa kako je na početku Bog koji je bio od početka bio „gostoljubiv“ i dao mjesto čovjeku i svem stvorenju, ovdje u Međugorju domaćini su gostoljubivi i daju domove i srce hodočasnicima, ovaj seminar je gostoljubiv jer predavači daju mjesta jedno drugome, A najviše od svega TRUDNA ŽENA gostoljubivo u svome tijelu daje mjesto „drugome“ – ČEDU! Čedo – nije tek samo dijete nego „ljubljeno dijete“ i to je Božja nakana za svakoga od nas, da budemo „čedo u utrobi“ – ljubljeno dijete Božje.

Kroz popodnevna predavanja, molitvu na Križevcu i Podbrdu te završne susrete i sv. Misu u nedjelju, sudionici će imati prilike rasti u spoznaji ove vječne bitke sila zloga koje preko carstva grijeha, moći, zarade ponovno „razapinju“ nevinog Jaganjca u tijelima tolike pobačene djece, ali i tajni Božjeg milosrđa i veličini otkupljenja u kojem možemo svi sudjelovati svojim opraštanjem „Oprosti im Bože jer ne znaju što čine!“