SVETKOVINA TIJELOVA PROSLAVLJENA U MEĐUGORJU

U četvrtak, 30. srpnja 2024. u Međugorju je svečano proslavljena svetkovina PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE (TIJELOVO). Značaj ove svetkovine pokazuje i činjenica da je to zapovjedna svetkovina i u Hrvatskoj i BiH je toga dana bio neradni dan.

Svetkovina Tijelova pada na deveti četvrtak nakon Uskrsa, i uspomena je na Veliki četvrtak kada Katolička crkva slavi ustanovljenje euharistije i naglašava vjersku istinu da je Isus pravi Bog i pravi čovjek.

Neradni dan i produženi vikend iskoristili su brojni domaći i strani hodočasnici koji su pristigli u Međugorje. Među njima su hodočasnici koji su dio 15. Hodočašća obitelji iz Hrvatske.

U Međugorju su u župnoj crkvi slavljene tri svete mise na hrvatskom jeziku. Svečanu večernju svetu misu u 19,00 sati, predslavio je mons. Aldo Cavalli u suslavlju brojnih svećenika, nakon koje je bila tradicionalna procesija s Presvetim u kojoj je sudjelovao jako veliki broj vjernika i hodočasnika, a procesiju je predvodio fra Jure Barešić uz asistenciju fra Antonija Primorca, fra Marina Mikulića i fra Ivana Hrkaća. Na ulicama su kao i svake godine mještani ispred svojih domova postavili kipove koje su ukrasili cvijećem i svijećama.

Bit ove Tijelovske procesije je da vjernički puk svojim izlaskom na ulicu sa Presvetim Oltarskim Sakramentom prolazi kroz mjesta gdje živimo, radimo, trpimo, veselimo se i tugujemo. Na taj način svjedočimo svoju vjeru i dajemo dragome Bogu zadovoljštinu za tolike uvrede, psovke i kletve koje mu toliki ljudi nanose.