Talijanski hodočasnici ponovno u Međugorju medjugorje-info.com

Talijanski hodočasnici ponovno u Međugorju

Početak listopada zapao je za vikend, pa su ovi prekrasni, sunčani, jesenski dani prve subote i nedjelje u mjesecu u Međugorju bili u znaku brojnih grupa hodočasnika iz svih krajeva svijeta, ali i iz Hrvatske i BiH. Ulice Međugorja ponovno su bile „zakrčene“ autobusima, a posebno iznenađenje predstavljaju autobusi talijanskih registracija.

Među talijanskim hodočasnicima, nalazi se i druga grupa hodočasnika koji su stigli preko nekada velike talijanske turističke i hodočasničke agencije Rusconi Viaggi, koja je nakon smrti njezina osnivača, a zatim za vrijeme pandemije, potpuno prestala sa radom, živeći od subvencije države.

Ipak, ovo polako otvaranje granica, ponovno ih je potaknulo na nastavka organiziranja hodočašća iako sve ide jako teško zbog komplicirane situacije s cjepivima i testovima.

Prvo hodočašće koje su organizirali bilo je od 9. – 14. rujna 2021. za 27 osoba, a ovo drugo hodočašće bilo je od 1. – 4. listopada i u njemu su bile 23 osobe.

Lietta, voditeljica hodočašća ovako komentira situaciju u Italiji: „Ljudi imaju strah doći, imaju strah od kontakata. Tko je cijepljen i nije cijepljen treba prije polaska napraviti PCR test, zatim pri povratku praviti PCR test, biti u karanteni pet dana i opet PCR test. Tako da u roku od 10 dana trebaju napraviti barem 3 PCR testa. Svaki košta 15 E. Ukoliko dođe do zaraze, zdravstveno osiguranje ne pokriva troškove bolovanja. Zbog toga naša Agencija Rusconi Viaggi nudi svojim hodočasnicima, pokraj običnog osiguranja u slučaju nesreće i bolesti i dodatno osiguranje u slučaju zaraze korona virusom. Također hodočasnici su „ucijenjeni“ na način da onima koji su cijepljeni ide bolovanje, a onima koji nisu cijepljeni, zdravstveno ne pokriva ništa. Tako je u Italiji sada i za odlazak na posao, za koji se isto traži 'green pass'.“

Ovaj put boravak u Međugorju je zapravo od dva dana, pa su u subotu, 2. listopada išli na Podbrdo, a popodne su posjetili Majčino selo. U nedjelju 3. listopada ujutro bili su na Križevcu, a popodne su imali slobodno.

„Hodočasnici su jako sretni što mogu nakon dugo vremena opet biti ovdje, ali teško im je ostaviti sve strahove i nametnute načine ponašanja novonastalog 'kovid poretka' u njihovoj zemlji.“ – zaključuje Lietta, koja neustrašivo nastavlja svoje poslanje Gospinog apostola.