Uspješna akcija HGSS-a Čitluk-Međugorje na Brdu ukazanja

Hercegovačka gorska služba spašavanja, stanica Čitluk, danas je u 13:20 sati zaprimila je dojavu o ozljeđenoj osobi na Brdu ukazanja u Bijakovićima.

Dojavu je prijavila voditeljica grupe i iz razgovora je potvrđeno da se radi o ženskoj osobi srednjih godina, hrvatskog državljastva (Rijeka), koja je zbog kliskog terena pala i zadobila ozljede lijeve noge te radi toga nije bila u mogućnosti nastaviti samostalni silazak.

Zbog vremenskih uvjeta koji su u tom trenutku vladali u Međugorju, kiše i niske temperature, odmah je na teren poslan tim koji će obaviti pregled osobe, pružiti prvu pomoć te ozljeđenu osobu zaštiti od kiše i utopliti do početka transporta.

Brzim pregledom članova naše stanice ustanovljeno je da se radi najvjerojatnije o prelomu bedrene kosti, te ozljedi koljena i podkoljenice. Kompletan tim HGSS-a skupa sa transportnim sredstvom do unesrećene osobe stigao je za manje od 35 minuta te nakon imobilizacije i transporta ozljeđena osoba je vozilom HGSS-a prebačena u dom zdravlja Čitluk gdje je nakon kraćeg pregleda upućena u mostarsku bolnicu na daljnju obradu.

VAŽNA NAPOMENA: Jednu dionicu staze na Brdu ukazanja unesrećenu su protiv njene volje i protiv volje vodiča grupe snosili sudionici njene grupe jer nisu htjeli čekati intervenciju HGSS-a. To su učinili bez imobilizacije, bez adekvatnog transportnog sredstva te uz višestruka upozorenje unesrećene da trpi jake bolove. Nakon dolaska članova HGSS-a i nakon preuzimanja unesrećene osobe ti su članovi hodočasničke grupe skupa sa vodičom upoznati i upozoreni od strane HGSS-a na moguće opasnosti i posljedice čina koji su nepromišljeno napravili! Cijela akcija završena je u 14:55, a u samoj akciji sudjelovalo je 12 članova HGSS-a sa 3 vozila i ostalom tehničkom te sanitetskom opremom. Ostale aktivnosti HGSS Čitluk-Međugorje pratite na njihovoj FACEBOOK STRANICI 

Ovim putem još jednom apeliramo na sve mještane, vodiče, hodočasnike i ostale da na svoju ruku ne čine ništa u ovakvim situacijama nego da se obrate nadležnim službama!

Više vijesti iz Međugorja pročitajte OVDJE