Završena duhovna obnova u Međugorju

U Međugorju je od 19. do 21. veljače 2016. održana duhovna obnova župe koju je vodio vlč. Ciril Ćuš, iz Slovenije.

Duhovna obnova je počela u petak, 19. veljače večernjim molitveno liturgijskim programom u župnoj crkvi. Molitvu krunice prvoga dana predmolio je fra Josip Marija Katalinić, a svetu misu predslavio je vlč. Ciril, u koncelebraciji 7 svećenika. Vlč. Ciril je predslavio misna slavlja i ostalih dana duhovne obnove. A  osim sudjelovanja u večernjem molitvenom programu, održao je i niz predavanja za župljane u dvorani Ivana Pavla II. Duhovnu obnovu pjesmom su uveličali i mladi Frame Međugorje. Vlč. Ciril je poznati slovenski svećenik i voditelj duhovnih obnova.

Iznio je svoje vlastito iskustvo obraćenja i oproštenja svome ocu koji je fizički zlostavljao njega i obitelj. Od mržnje došao je do oproštenja i milosti da svome ocu kaže da ga ljubi. U tom kontekstu je govorio i o duhovnom ozdravljenju općenito. Obraćajući se župljanima u propovijedi prvoga dana, između ostalog je kazao. „Pozvani smo da gradimo mir i Božje kraljevstvo. Oprostite i bit će vam oprošteno. Put oproštenja nije lagan. Čovjek ponekad treba pasti na koljena i moliti. A ovo korizmeno vrijeme je vrijeme kada se još više možemo približiti Bogu i Blaženoj Djevici Mariji. Kako je lijepo pripremiti se za svetu misu uz molitvu krunice, kako je lijepo biti uz Gospodina. Ponekad čovjek ima poteškoća u molitvi, nije sabran. Zato zamolite majku Mariju, da biste slijedili svjetlo ovoga svijeta i svjetlo svakoga srca. Uzmite krunicu u ruke i molite kod kuće. Kroz molitvu postajete sve više otvoreni. A drugo što nam korizmeno vrijeme daje dobra su djela. Učini dobro djelo. Uz Božju pomoć možemo činiti dobro jedni drugima. I nikad ne prestanite činiti dobro jedni drugima.

Treće je post. Shvati da te Bog ljubi. A na tom putu imamo 8 koraka. Prvi korak je da u svakom čovjeku tražim dobro. Drugi, da smo iskreni u komplimentima. Treći korak brzo priznati svoje grješke. Četvrti korak, kada dođe do svađe, ja trebam prvo oprostiti, da bi mogla Božja ljubav pobijediti. Peti korak, biti svjestan svoje malenosti. Šesti, u istini služiti, služiti iz ljubavi. Sedmi korak, od svakoga čovjeka možemo nešto naučiti. Osmi korak, biti Bogu zahvalan za sve, dobro i loše. Dopusti da te Gopodin i majka Marija zagrle. Bog uvijek tebi želi dobro“, kazao je između ostaloga predvoditelj ovogodišnje duhovne obnove u Međugorju.