Kratka ali snažna duhovna obnova u listopadu

Tko kaže da ne možeš provesti nekoliko sati u tihoj molitvi u vlastitom domu? Čak i ako nisi s drugim ljudima, ovi materijali ti mogu pomoći da se „obnoviš“ tijekom nekoliko sati gdje god da se nalaziš.

1. UVOD

Duhovna obnova je prilika za par sati tihe molitve u kojima gledamo na vlastite živote u Božjoj prisutnosti. U svakodnevnoj užurbanosti može biti teško pronaći to vrijeme – a sada i ovaj ritam koji nam nameće pandemija donosi neke nove izazove – ali najbolji način za učiniti ovu duhovnu obnovu je pronaći vrijeme i mjesto gdje se možemo moliti: ostavite po strani druge zadatke, ugasiti telefon. Dobra je ideja činiti bilješke i ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda.

2. RAZMATRANJE

Opus Dei je poput obitelji unutar Crkve. Razmatranje poslušajte ovdje.

3. DUHOVNO ŠTIVO

Krenuti putem kontemplacije usred svakodnevnog života znači dopustiti Duhu Svetome da oblikuje Krista u nama, tako da se Njegovo lice odražava u našoj osobnosti. Tekst pročitajte ovdje.

4. ISPIT SAVJESTI

Pitanja koja donosimo mogu nam pomoći da u Božjoj prisutnosti razmišljamo kako smo djelima odgovorili na njegovu ljubav. Na početku može pomoći zazivanje Duha Svetoga, a na kraju sam čin kajanja izražavajući žaljenje zbog vlastitih grijeha i moleći Božju milost kako bismo mu se vratili i ostali blizu njega. Čin kajanja može biti koji god želimo, uključujući i jednostavne riječi svetog Petra upućene Isusu nakon uskrsnuća: „Gospodine, ti sve znaš, tebi je poznato da te ljubim.“ (Iv 21:17).

Čin prisutnosti Božje

1. «Gratias tibi, Deus, gratias tibi! Spjev zahvale mora biti život svakoga pojedinca. Zašto pitanje kako je nastao Opus Dei? Ti si ga načinio, Gospodine…» (Bilješke s razmatranja, 27.3.1975). Zahvaljujem li Gospodinu za Djelo i za inicijative koje vjernici Opusa Dei promoviraju svojim prijateljima i poznanicima?

2. «Podignite oči svoje i pogledajte polja: već se bjelasaju za žetvu» (Iv 4, 35). Vidim li da Bog možda računa sa mnom kako bi vodio dalje ovaj dio Crkve? Jesam li radosna zbog širenja tih horizonta?

3. Sveti Josemaría nas podsjeća da «ondje gdje se nalaze vaša braća ljudi, ondje su vaše težnje, vaš rad, vaša ljubav, tamo je mjesto vašeg svakodnevnog susreta s Kristom» (Homilija Strastveno ljubiti svijet). U kojim spomenutim sredinama bih mogla bolje otkriti Krista i učiniti Ga poznatim?

4. Gospodin nas je odabrao prije postanka svijeta da budemo sveti (usp. Ef 1, 4), podsjeća nas sveti Pavao. Na koje velike horizonte mislim pošto znam da me je Bog odabrao jer me više ljubi? Na koji način bih to mogla podijeliti sa svojim suprugom i svojom djecom?

5. «Sveti Mihaele Arkanđele, brani nas u boju, protiv pakosti i zasjedama đavolskim budi nam zaklon» (Molitva svetom Mihaelu). Pošto je on zaštitnik Djela, u kojim prilikama bih se mogla više pouzdati u njegovu zaštitu?

6. «Molite mnogo za Papu. Ljubite ga mnogo» (Bilješke s druženja, 11.5.1965.). Molim li za cijelu Crkvu, na poseban način za Papu i biskupe, uvjerena da moja molitva može biti prava i djelotvorna pomoć?

7. Krunica je «moćno i jako oružje koje će pomoći da pobijedimo u našoj unutarnjoj borbi i da budemo na pomoć svim ljudima» (Predgovor, Gospina krunica) Koje potrebe bih mogla povjeriti Blaženoj Djevici Mariji pomoću krunice? Nastojim li, ako je moguće, moliti krunicu u obitelji?

Djelo kajanja

6. ODLUKE

Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.

Izvor teksta: opusdei.org/en|medjugorje-info.com

Označeno u