Molitva na groblju na Sve svete poslije podne i Dušni dan

Znak križa! Pozdrav: Gospodin s vama

Znamo da smo usred života okruženi smrću. Spomen na naše pokojne je uvijek i spomen na našu vlastitu smrtnost. Smrt koju su oni susreli, čeka i nas. Ne znamo kada, kako, ni gdje će nas preteći, no jedno smo sigurni, a to je da je ne možemo izbjeći. Nakon smrti svaki čovjek će doživjeti ono što doživljavamo svaki put u Euharistiji - susret s Bogom. I ovaj susret s našim pokojnima neka bude i naša priprava za susret s Bogom, zato sada pripravimo naša srca:

Gospodine, koliko smo te puta molili, da nas uzmeš, da pripadamo tebi - a ipak smo živjeli i živimo samo za sebe. Koliko smo puta rekli da naša ljubav treba samo tebi pripadati - a ljubili smo samo sebe. Koliko smo te puta zazivali da oduzmeš od nas naše grijehe da bismo mogli ostati u tebi - a ipak smo te napuštali. Smiluj nam se Gospodine, smiluj se nama, jer smo sagriješili tebi. Pokaži nam Gospodine milosrđe svoje, i daj nam svoje spasenje. Gospodine, ti si rekao da će tvoja milost pobijediti naše grijehe, jer nas ljubiš. Ukloni od nas naše grijehe, oprosti nam krivnju da bismo te mogli, sada i ovdje, sresti zajedno s našim pokojnima. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.

PJEVAČI pjevaju: Pokoj vječni, Gospodine smiluj se (od mise za pokojne)

Molitva:

Gospodine, ti nisi Bog mrtvih nego Bog živih. U tebi žive svi koje si pozvao k sebi. Sjećamo se sada svih koje smo voljeli:očeva i majki,muževa i žena,djece, braće i sestara, svih naših prijatelja, sjećamo ih se ovdje,sada po imenu..... (SJETIMO SE U TIŠINI IMENA NAŠIH POKOJNIKA)svih s kojima smo živjeli.Ono što nas povezuje je tvoja dobrota kojom ljubiš i njih i nas. Njih se sada sjećamo pred tobom. Nema puta od njih k nama, niti od nas k njima, osim puta prema tebi i od tebe. U tebi smo mi jedno s njima. Zahvaljujemo ti što su u tvojoj ruci, jer si sam rekao:"Zapisao sam te u dlan svoje ruke." Sjećamo se sada pred tobom svih pokojnika svih zaboravljenih i nestalih, imena pokojnika za kojima nitko ne plače, nestalih čija sudbina nam je potpuno nepoznata,onih koji su sebi u zdvajanju oduzeli život, onih koje su ljudi obeščastili i ubili. Znamo da su svi u tvojoj ruci i molimo te Gospodine, čuvaj one najsiromašnije među tvojom djecom. Gospodine, zahvaljujemo ti da si nam tako blizu, i naši pokojni su nam blizu jer nitko ne umire tko je u tebi.Primili smo život od tebe, tako i pokojni žive u tebi. To nas povezuje s njima jer imamo isti život.

Promatramo tvoj križ, Gospodine i brate, znak tvoje pobjede nad smrću i paklom u njemu prepoznajemo uzdignute sve patnje svih koji su trpjeli sve grijehe svih grješnika. Taj križ stoji nad svijetom grobova i povezuje sve nasi žive i pokojne.

Tvoje misli nisu naše misli, niti su tvoji putovi naši putovi. Vjerujemo tvojim mislima iako ih ne razumijemo. Kročimo tvojim stazama i držimo se tebe konačno ćeš pobijediti i posljednjeg neprijatelja: smrt. Ti si uskrsnuo od mrtvih po tebi će svi uskrsnuti. Tebi će se svi radovati u tvome svjetlu tebe slaviti kroz svu vječnost.

Sada ćemo poškropiti grobove naših pokojnika blagoslovljenom vodom, znakom krštenja. Po krštenju su svi oni, i mi s njima, sjedinjeni s tobom u smrti. Tako ćemo i mi i oni biti sjedinjeni s tobom u uskrsnuću.

Dotle će pjevači pjevati psalam: Iz dubine

Gospodine zahvaljujemo ti za dar kojega si nam dao što smo bili blizu ovih kojih se danas spominjemo. Preporučamo tvome milosrđu sve naše pokojnike:

Svemogući Bože po uskrsnuću svoga Sina dao si nam nadu u vječni život, zato te molimo za sve koji su otišli ispred nas, vjerujemo da se njihova nada u tebi ispunila:

Za sve muževe, žene i djecu iz naše župe koje si pozvao k sebi, molimo te

Za sve pokojne biskupe, svećenike, redovnike i redovnice i sve koji su služili tvojoj Crkvi, posebno naše bratime, molimo te

Za sve one kojima je smrt bila spas iz teških i dugih patnji, molimo te

Za sve koji su iznenada preminuli i samo ti znaš njihove misli pred smrću, molimo te

Za sve koji su napustili život u nesrećama na zemlji, na moru i u zraku, molimo te

Za svu onu djecu koja su ubijena prije rođenja, molimo te

Za sve one koji su morali napustiti život u ratovima i nemirima, posebno ti preporučamo sve naše branitelje, molimo te

Za sve žrtve nasilja, terora i razbojstava, posebno za sve one koji su bačeni u razne jame i čiji se grobovi ne kite, molimo te.

Za onoga koji će se prvi, među nama, pridružiti pokojnima, molimo teZ

a sve koji su danas preminuli ili će još danas umrijeti, molimo te

(pjevači pjevaju: Oslobodi me) Oče naš (pjevati) Pokoj vječni... Završiti sa Kraljice neba, raduj se!