3. Festival kršćanskog kazališta

ZAGREB, Histrionski dom, Dvorana Sv. Franje na Sv. Duhu, Centar za kulturu Trešnjevka

Po treći put organizira se Festival kršćanskog kazališta, kao izbor kvalitetnih predstava koje ne govore samo o Kristu i svecima nego i o nekim temeljnim vrijednostima, kao i važnim odlukama u ljudskom životu. Selektorica je odabrala 19 predstava, koje će izvesti 14 grupa iz 8 gradova (Zagreb, Osijek, Split, Visoko, Ivanec, Slavonski Brod, Proložac iz Hrvatske te Posušje iz BIH) u 7 dana. Sudjeluje preko stotinu izvođača a igraju od mladih do starih, od doajenke hrvatskog kazališta Kostadinke Velkovske u ulozi Majke Terezije do kuhače koja u rukama studenata osječke Umjetničke akademije postaje kokoška i osmogodišnje glumice iz Visokog.

Bit će od petominutnih predstava do cjelovečernjih predstava, od monodrame Pere Eranovića iz HNK Split, preko praizvedbe studentskog mjuzikla s četrdesetak sudionika (iz Zagreba jedan a iz Posušja drugi!) do koreodrame srednjoškolaca iz Osijeka! Raznoliko ali zanimljivo, tragično ali i komično, tiho ali i uz puno glazbe i plesa! Festival vas poziva na predstave na koje slobodno možete pozvati prijatelje, dovesti obitelj jer to su predstave koje nas raduju ili uzdižu, osnažuju ili potiču na nešto drugačije ali bolje!

ORGANIZATOR:Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca
ZA ORGANIZATORA: fra. Ivan Lotar Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 099 801 5252
SELEKTOR: prof. dr. sc. Sanja Nikčević Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 098 955 9933
FESTIVALSKI ODBOR: fra Ivan Lotar, prof. dr. sc. Sanja Nikčević, Ozana Iveković, Margareta Jozinović, fra Nikola Drljepan, Erik Matejak.

KONTAKTI ORGANIZATORA I DODATNE INFORMACIJE:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; http://festkk.hr,
https://www.facebook.com/festivalkrskaz/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf

 

RIJEČ SELEKTORA

O Festivalu kršćanskog kazališta

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora nego i iz duhovne inspiracije. Naime, i taj svjetonazor i ta inspiracija izbačeni su iz glavne struje europskog i hrvatskog kazališta ali postoje na rubovima zbog potrebe samih kazališnih stvaratelja i publike. Kada se na prvi natječaj javilo preko dvadeset grupa s nekoliko odličnih predstava, bilo je očito da festival može biti kazališno relevantan i organiziran prema pravilima struke, što je drugi festival 2016. do kraja potvrdio.

Selektorica Sanja Nikčević odabrala je za prvi festival 7 a za drugi 10 vrlo kvalitetnih predstava koje su prikazivane u dvorani sv. Franje, Komediji i HNK. Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo dvije stotine izvođača iz cijele Hrvatske (Dubrovnik, Osijek, Split, Bjelovar, Marija Bistrica, Visoko, Hvar, Križevci, Zagreb), kazališni amateri i profesionalci (T. Jurkić, R. Kurbaša), doajeni hrvatskog kazališta (D. Sidor), studenti UAOS i KBF-a, srednjoškolci i osnovnoškolci, prikazane su kultne predstave hrvatskog glumišta (hvarsko Prikazanje života sv. Lovrinca mučenika) i novonastali projekti (D. Peričić Pekel na zemli). Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanrovi (lutkarska priča o raju Prvi grijeh, plesni Oče naš, performans, mjuzikli) uz širok spektar tema (priče o svecima, ali i o grijehu, milosrđu, potrebi za ljubavlju ili čovjekovom izboru).

Osim interesa publike (premijera mjuzikla Život za život napunila je HNK!) festival je imao i vrlo dobar medijski odjek. Javljaju se i drugi gradovi koji žele takvo događanje, a odabrane predstave gostuju i na drugim festivalima.
Treći Festival kršćanskog kazališta

Osnovne karakteristike su duhovno nadahnuće programa, kvaliteta predstava i – raznolikost! Selektorica je odabrala 19 predstava, koje će izvesti 14 grupa iz 8 gradova u 7 dana. Sudjeluje preko stotinu izvođača, a predstave su iz svih krajeva Hrvatske: iz Slavonije (Osijek i Slavonski Brod), iz Dalmacije (Proložac i Split), Zagorja (Visoko i Ivanec), Zagreba, te iz Posušja u BIH.

U programu su predstave kazališnih profesionalca: od doajenke hrvatskog kazališta Kostadinke Velkovske u ulozi Majke Terezije (koju je igrala i pred Papom za vrijeme beatifikacije) u predstavi Svetica u tami, nastalu prema tekstu makedonskoga pisca Venka Andonovskog, preko HNK Split i mladog glumca Pere Eranovića s potresnom monodramom nastalom prema prozi Siniše Glavaševića Priče iz Vukovara, do osječkih lutkara koji nam se predstavljaju s dvije predstave: Dvije kokoške koje se bore za naklonost gospodara ne birajući sredstva studenata lutkarstva iz Osijeka (Umjetnička akademija u Osijeku) i Legende o Kristu upravo diplomiranih glumaca u predstavi (Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku) nastaloj prema poznatoj slikovnici Selme Lagerlöf.

U amaterskim predstavama nastupaju razne generacije: do odraslih iz Slavonskog Broda (suđenje duši u Drugoj šansi) i Prološca (kako je Veronika živjela nakon susreta s Kristom u predstavi Veronikin rubac) preko srednjoškolaca iz Osijeka koji plešu o važnim pitanjima u životu mladih (Moj život) do osnovaca iz Ivanca Bog u metrou (o Bogu kojeg ljudi ne prepoznaju) i Odvažna žena Maria de Mattias (o Utemeljiteljici Družbe Klanjateljica Krvi Kristove). Posebno će se predstaviti umjetničko-pedagoški fenomen: pedagog Tibor Martan koji sa svojim osnovnoškolcima (a sada i srednjoškolcima) iz Visokog već godinama radi male predstave o svecima. Članovi skupine su odabirali teme i tako su nastale prave dramske produkcije koje dječjoj publici govore o važnim odabirima u životu. Na festivalu se njihov dan zove Što je tvoje blago? a prikazat će 5 kratkih priča o svetim ljudima (bl. Ozana Kotorska, vlč. Stjepan Kranjčić, Sv. Juraj...) i njihovom izboru neraspadljivog blaga.

Festival nam otvara praizvedba novog mjuzikla Sv Franjo, manji brat na putu mira duše, autora Nikole Drljepana, Marije Cerovac i Ivane Hrkać sa tridesetak sudionika u izvedbi grupe Prosopon koja po prvi puta okuplja studente s tri fakulteta (Katoličko bogoslovni, Filozofski, Prometni). Kao prva međunarodna suradnja dolazi nam predstava iz BIH nastala prema romanu Ivan Krstitelj Mire Gavana koju je Frama iz Posušja praizvela na Festivalu religiozne drame u Posušju.


Predstave su nastale prema originalnim dramama profesionalnih pisaca (Venko Andonovski Svetica u tami, Miro Gavran Ivan Krstitelj), poznatoj hrvatskoj (Božidar Prosenjak Divlji konj i Sijač sreće, Siniša Glavašević Priče iz Vukovara) i stranoj (Selma Lagerlöf Legende o Kristu, Gilbert le Mouele Bog u metrou) prozi ili pak novonastalim dramama (Tibor Martan i OŠ Visoko: Što je tvoje blago, Željko Kavali: Druga šansa, fra Ante Marić: Veronikin rubac, Bojan Ban/Karlo Bernik: Dvije kokoške, Igor Grubišić Moj život). Zastupljene su i različite kazališne umjetnosti: uz dominantne dramske predstave tu je i koreodrama te glazbeni spektakli i lutkarske predstave u kojma glumi i vilica i kuhače... naći će se i pjesme i plesa i suze i smijeha. Široka je i paleta tema: od života svetaca i svetih ljudi, preko Kristovog djelovanja u ljudskim životima, a tu su i odabir između dobra zla, duša poslije smrti, pitanje slobode i poslušnosti, izvora sreće i radosti u ljudskom životu...

Popratni program

Festival zatvara čak 6 predstava, a dopodnevne tri su tri monodrame nastale prema prozi Božidara Prosenjaka. Jedna od novosti ovogodišnjeg festivala je popratni program u kojem predstavljamo umjetnike koji stvaraju iz kršćanskog nadahnuća, a Božidar Prosenjak je autor brojnih proznih tekstova koji su u školskoj lektiri te su inspiracija mnogim mladim čitateljima. Budući da su inspirirali i trojicu glumaca da prema njegovim djelima naprave monodrame, na festivalu će ga se predstaviti neuobičajeno ali svakako vrijedno s tri monodrame koje će se odigrati zadnji dan festivala: Sijač sreće (izvodi Dubravko Sidor) i dvije izvedbe Divljeg konja (izvode Tomislav Svetić i Rajko Bundalo).

Drugi važan autor koji se predstavlja festivalu je Krešimir Tičić, autor četiri dječja mjuzikla (Mali suci 1973., Sunčana zraka 1977., Dječji vrtić za odrasle 1980. i Brat sunce 1989.) Vrlo je važno danas, kada kršćanski mjuzikl osvaja scene i u zemlji i u svijetu, prisjetiti se onih koji su održavali plamen tog žanra kad on nije imao puno prostora da se razgori.

Novost festivala su i radionice koje će se odvijati u dopodnevnim satima u Dvorani svetog Franje, vodit će ih sestra Ljubica Radovac (Bibliodrama), Senka Baruška (Tijelo kao Božji dar u pokretu, plesu i molitvi), Nataša Roginek i Silvija Čavlek (Dramske igre i vježbe u nastavi Katoličkog vjeronauka) i Irena Kolar Vudrag (Radionica dramskog pisanja: Dramatizacija priče i rad na liku), a namijenjene su vjeroučiteljima i svima koji vode dramske radionice ili ih neka od tema naprosto zanima.

Izuzetno raznolik, bogat i kvalitetan program trećega Festivala kršćanskog kazališta dokazuje da za njega ima i potrebe i mjesta u hrvatskom kulturnom prostoru. Zahvaljujemo Ministarstvu kulture i Gradu Zagrebu na potpori.