Sadržaj s oznakom: Blaženi Alojzije Stepinac

( Propovijed na blagdan Krista Kralja u prvostolnoj crkvi prigodom zavjeta Zagrebačke nadbiskupije, u Zagrebu, 29. Listopada 1944.)

Donosimo u cijelosti homiliju zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše koju je uputio na blagdan bl. Alojzija Stepinca 10. veljače 2024. na trgu ispred zagrebačke katedrale.

Na mrežnim stranicama Zagrebačke nadbiskupije, u petak 9. veljače 2024. objavljen je članak vlč. Tomislava Hačka o mučeništvu bl. Alojzija Stepinca, koji prenosimo u cijelosti.

U pripravi za nadolazeće Stepinčevo na mrežnim stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije dostupna je popijevka „Najsvjetliji lik si nam“, izvijestio je Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša predvodio je u petak 24. studenoga, na dan posvete bazilike sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu, svečano misno slavlje prigodom proslave dolaska relikvija bl. Alojzija Stepinca.

Svečano euharistijsko slavlje prigodom kojega će zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša bazilici sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu u trajni posjed svečano darovati relikvije blaženoga Alojzija Stepinca poslušajte u najavi Laudato TV.

Nakon ulaska partizanskih “oslobobodioca” u Zagreb u svibnju 1945. godine i završetka Drugog svjetskog rata, komunistička je vlast ubrzo počela nastupati po načelima svoje ideologije. Uslijedile su brojne teškoće kako za hrvatski narod, tako i za Alojzija Stepinca i Crkvu.

„Zagledani u Alojzija Stepinca koji je, oplemenjen mukom Isusovom, hrabro proživljavao kalvarijske dane Katoličke crkve u hrvatskom narodu sredinom 20. stoljeća, nadam se da će svaki vjernik naći nadahnuće za optimizam utemeljen na Božjoj pobjedi. Jer Blaženik je uvijek bio svjestan kako sve prolazi, a Bog ostaje“, piše dr. Juraj Batelja i sabire nadahnjujuće Alojzijeve misli.

Na današnji dan, 11. listopada 1946., osuđen je na 16 godina zatvora zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac.

O nastanku župe koju je na samu novu godinu 1941. godine ustanovio zagrebački nadbiskup dr. Alojzije Stepinac.

I kao samac/samka koja je svakako željela pronaći svoj "obiteljski put", uz ostale aktivnosti - prije par godina sam se učlanila i u Katsus...

Na današnji dan, 3. listopada 1998. godine, papa sv. Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici, proglasio je blaženim zagrebačkog kardinala, slugu Božjega, Alojzija Stepinca.

Homiliju postulatora kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca, koju je izgovorio u nedjelju 1. listopada u Krašiću na misi prigodom 25. obljetnice beatifikacije kardinala Stepinca, prenosimo u cijelosti.

Ususret proslavi 25. obljetnice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca donosimo hrvatski prijevod Dekreta o mučeništvu sluge Božjega Alojzija Stepinca, objavljen na mrežnoj stranici Zagrebačke nadbiskupije.

Dana 18. rujna 1946. uhićen je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac...

Stranica 1 od 8