Sadržaj s oznakom: Blidinje

Franjevačka kuća molitve Masna Luka smještena je u srcu Parka prirode Blidinje (BiH) na 1200 metara nadmorske visine. Vode joj putovi s tri strane: preko Posušja i Rakitna, preko Tomislavgrada i Lipe kao i preko Jablanice i Doljana.

Nakon desetodnevne nadljudske borbe s vatrenom stihijom požar u Parku prirode Blidinje stavlja se pod kontrolu. 

Hrvatski narod već desetljećima hodočasti na jedan usamljeni grob na Kedžari, usred Vran planine. U njemu, prema predaji, počiva tijelo Dive Grabovčeve, hrvatske mučenice koja je dala svoj život za Boga i vjeru, očuvavši tako ljubav svojih predaka prema Domovini i Bogu.

U nedjelju, 12. lipnja s početkom u 10 sati u Masnoj Luci u crkvi sv. Ilije slavljena je sveta misa na koncu koje je bio blagoslov motora i motorista. Ovo je bio prvi takav događaj organiziran u Masnoj Luci na poticaj nekolicine motorista iz Sovića.

Udruga za razvoj, okoliš i kulturu “EKO ZH” je kao koordinator Eko HUB-a Široki Brijeg, formiranog u sklopu projekta “Misli o prirodi”, u ponedjeljak, 21. rujna, obilježila “World Clean-up Day”.

Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz se nalaze na istočnom dijelu planine Čvrsnice.

Biciklistički festival “Blidinje BIKE Festival” će se održati na Blidinju od 12.7.2019. do 14.7.2019 godine.

Blidinjsko jezero je najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini. Jezero se nalazi na 1.183 metara nadmorske visinea površina mu varira od 2,5 do 6 kvadratnih kilometra.

Dok ne shvatimo da su nam biseri na dohvat ruke, cijeloga života ćemo ih bezuspješno tražiti u tuđini.

U Sarajevu će danas biti obilježen uspješan završetak aktivnosti u oblasti turizma u Parku prirode Blidinje provedenih u okviru “Prolokal programa” EU koji podržava ekonomski razvoj u BiH vrijednosti 12,5 milijuna eura.

Po dolasku u Park prirode iz pravca Tomislavgrada, prvo što će te vidjeti bit će Blidinje jezero ili Blidinjsko jezero.

Nekad su na Blidinju bili samo planinski pašnjaci. Na ovom mjestu, još od 1735. godine, nomadi su tijekom ljeta izlazili sa svojom stokom iz donjih krajeva Hercegovine kako bi ih napasli.

Park prirode Blidinje oaza mira, planina, priroda, stoka na ispaši i poneki stanovnici. Jedan od njih je Tomislav Zelenika, mladi student iz Širokog Brijega koji boravi na Blidnju.

Objavljeno u Najave | 29.8.2017.

Obiteljski dan u Masnoj luci

Obiteljima je danas sve teže pronaći vrijeme za kvalitetno druženje i odmor.