Sadržaj s oznakom: Kolumna

Objavljeno u Paula Tomić | 5.11.2021.

Stvoreni za svetost

Krajem listopada imali smo, nakon dužeg pandemijskog nevremena, ponovno obiteljski susret s našim don Jozom. Uspio je na Visu okupiti oko 250 sudionika-hodočasnika Gospi od Velog sela iznad grada Visa.

Objavljeno u Kolumne | 30.10.2021.

U raju nema covid potvrda

Piše: Stjepan Lice

"Velečasni, ja se cijepiti neću. Želim doći pred dragog Boga onakva kakvu me je on stvorio. Meni je to glavna i jedina želja i briga..."

Svakoga dana ovogodišnje „duhovne obnove za mlade“ – kako je MLADIFEST nazvao fra Marinko Šakota na konferenciji za medije održanoj uoči njegova početka, u subotu 1. kolovoza, mogli smo čuti kako je ovaj MLADIFEST 2020. poseban.

Kad se spomene Međugorje, jedno je ime neizostavno povezano s počecima Gospinih ukazanja.

Ako se ikada i u ičemu možemo identificirati s Majkom Marijom pod križem, pitajući se kako je bilo njenom srcu i duši gledati raspetoga, izmučenoga Sina kako umire, onda je to situacija kada roditelj ima dijete kojega muči bolest, koje umire.

Objavljeno u Kolumne | 30.3.2019.

Ako osjetite Gospodinov zov

„Vama, mladi, kažem: Ako osjetite Gospodinov zov ne odbijajte ga!“ – veli svetac, papa Ivan Pavao II. u pobudnici – Vita consecrata.“

Nevjerica, posramljenost, ljutnja.

Pred jednom sam činjenicom već dugo dirnuta, javila se opet u danima spomena pokojnika i pohoda počivalištima preminulih.

Mediji, oni svjetovni i neupućeni, su požurili objaviti na sva zvona kako je papa Franjo kazao da se mise na plaćaju.

“Vođen vizijom otvorenosti, sa željom da Novi list ponudi i drugačije mišljenje, da osim ustaljenih lijevih svjetonazorskih pozicija čitateljima ponudi bar jedan drugačiji pogled na našu zbilju koji je protkan vjerničkim i domoljubnim stavom prije svega, bivši urednik Robert Frank pozvao me u Novi list kao tjednog kolumnistu.

Kako je lijepo biti tjelesno, biološkim životom slobodan, a o tome kako se sloboda stvara, kolika je  njena cijena i s čime/kime je plaćena, ništa ne znati.

Kad se zateknemo pred zidom i nemamo kamo gledati, kad u beznađu nemoćno stojimo i u tami ne znamo koji pokret učiniti, jedan pogled i pokret naš život na poseban način čine (odr)živim – oni upućeni Majci Božjoj, Mariji. Kao da naše otkucaje i disanje tada preuzima Gospa.

Nastojmo da se Međugorje, najveća ispovjedaonica svijeta, talionica Božjih čuda i pomoć u spasenju duša, paralelno ne pretvara u najveću 'ispovjedaonicu' prozivanja, osuđivanja i bacanja kamenja na papu Franju, zbog njegovog načelno izraženog i osobno poimanog odnosa s Majkom Božjom, koju ne vidi kao 'voditeljicu poštanskog ureda koja svakog dana šalje poruku u to i to vrijeme'. To je papino osobno mišljenje, kako i sam kaže.

Objavljeno u Kolumne | 3.11.2015.

Čovjek umire, plodovi ostaju

Poznati duhovni pisac Phil Bosmans zapisa: «Neke stvari izgledaju kao katastrofa, a ipak su milost». Pišući takovu rečenicu pisac je ciljao na misli onih koji smrt smatraju krajem života.

Svaki čovjek i svaki narod ima svoja buđenja nade, svoje ideale za kojima se oduševljava…