Sadržaj s oznakom: Nikaragva

Evangelički pastori, povezani s američkom organizacijom Mountain Gateway, uhićeni su prije dva mjeseca i držani u izolaciji bez kontakta s odvjetnicima ili članovima obitelji. Nakon suđenja iza zatvorenih vrata, pravosuđe u Nikaragvi osudilo ih je za pranje novca na kazne od 12 do 15 godina zatvora, uz novčanu kaznu od 80 milijuna dolara po osobi

Vlasti u Nikaragvi zabranile su sve vjerske obrede u javnosti u Velikom tjednu, uključujući i procesije za Veliki petak, prenijela je Katolička novinska agencija (KNA) na Veliki petak, 29. ožujka.

Vlast u Nikaragvi zabranila je rad još deset udruga, izvijestio je u četvrtak, 29. veljače 2024. Vatican News.

U jeku progona građanskih struktura u Nikaragvi, tamošnji režim ukinuo je izviđače i zabranio stotine procesija križnog puta, izvijestio je u ponedjeljak 19. veljače Kathpress.

Nadbiskupija Managua ima devetoricu novih prezbitera koje je zaredio 6. siječnja, na svetkovinu Bogojavljenja, kardinal Leopoldo José Brenes Solórzano, nadbiskup u Managui. Mnogi su vjernici s radošću i ganućem sudjelovali u obredu koji se održao u katedrali u Managui, objavljuje Vatican News.

Vlč. Gustavo Sandino, svećenik nadbiskupije Jinotega u Nikaragvi, uhićen je uslijed misnoga slavlja na Staru godinu, 31. prosinca, izvještava Vatican News. Najmanje je 14-ero svećenika, dvoje sjemeništaraca i jedan biskup su posljednjih dana uhićeni u toj zemlji.

Istraživačica i odvjetnica u egzilu Martha Patricia Molina koja povremeno uređuje izvještaj „Nikaragva: Je li Crkva progonjena?“, objavila je na društvenim mrežama da se popis svećenika uhićenih u Nikaragvi povećava, izvijestio je u subotu, 30. prosinca 2023. Vatican News.

Policija u Nikaragvi uhitila je u četvrtak, 28. prosinca 2023. mons. Carlosa Avilésa i o. Héctora Treminija, odnosno generalnog vikara i ekonoma biskupije Managua, izvijestio je u petak, 29. prosinca 2023. Vatican News.

Nakon biskupa Rolanda Alvareza, u Nikaragvi je uhićen još jedan biskup, mons. Isidoro del Carmen Mora Ortega, biskup dijeceze Siuna, izvijestio je u četvrtak 21. prosinca Kathpress.

Generalni poglavar Družbe Isusove p. Arturo de Sosa izrazio je solidarnost s isusovačkom provincijom Srednje Amerike nakon prisilnog zatvaranja Srednjoameričkog sveučilišta (UCA) u glavnom gradu Nikaragve.

Nikaragvanska policija protjerala je 30. svibnja redovnice iz obrazovnog centra kojim upravljaju i konfiscirale objekt, piše Vatican News.

Nikaragvanske vlasti uhitile su još dvojicu svećenika, što je nastavak pritisaka režima na Crkvu, prenosi KNA u srijedu 24. svibnja pisanje proturežimskog lista „La Prensa”.

Sveučilište, koje je pripadalo nadbiskupiji Managua, bavilo se filozofskom i teološkom formacijom sjemeništaraca. Zakonski je ukinuto zbog „dobrovoljnog raspuštanja”, piše Vatican News.

Ortegina policija progonila je lokalnu tradicionalnu procesiju Križnog puta. Sudionici su se morali skloniti u susjedne kuće i župe, javlja Aleteia.

U svome je posljednjem napadu na Katoličku Crkvu Daniel Ortega navodno, u svim župama u zemlji, zabranio javne uskrsne procesije s križem, javlja nedjelja.ba.

U novom napadu na Katoličku Crkvu, nikaragvanska diktatura predvođena predsjednikom Danielom Ortegom i njegovom suprugom, potpredsjednicom Rosario Murillo, osudila je tri svećenika, đakona, dva sjemeništarca i jednog laika iz biskupije Matagalpa na 10 godina zatvora, javlja CNA.

Stranica 1 od 2