Sadržaj s oznakom: Put svetog Jakova

Revitalizacija povijesnih karavanskih puteva od kojih se stoljećima živjelo - za mjesta kroz koja prolaze - ima velik turistički potencijal.

Hodočašće u Santiago de Compostelu – Put Svetog Jakova

Buduća pješačko turističko-hodočasnička staza „Camino Dubrovnik – Međugorje“ predstavljena je danas u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika, a prvom javnom predstavljanju projekta prethodilo je svečano potpisivanje sporazuma o sudjelovanju u projektu između partnera – Grada Dubrovnika, Grada Čapljine, općina Dubrovačko primorje, Ravno, Neum i Čitluk te Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije.

Poznata hodočasnička ruta Put sv. Jakova u Španjolskoj protekle je godine zabilježila rekordan broj hodočasnika, izvijestila je u srijedu 4. siječnja KNA pozivajući se na španjolsku radijsku postaju „Cope“ i lokalni list „La Voz de Galicia.

Punih pet dana (od 17. do 22. kolovoza) trebalo je svećeniku Jesusu Silvi Castignani iz Barcelone koji je svećenik već 12 godina i obavlja dužnost župnika u Madridu i njegovim prijateljima, inače članovima španjolske civilne zaštite da prepješače 141 km od Dubrovnika do Međugorja.

U velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu, 24. listopada predstavljena je knjiga „S prijateljem na Putu sv. Jakova“ Ivice Bote - čovjeka koji se zaputio na dugo hodočašće koje mu je promijenilo život.

"U snu sam 'odvalio' nogom u rub kreveta. Korak nisam mogao napraviti. Bila je prava agonija.

Dva najbolja prijatelja su se uputila na hodočašće Camino de Santiago - Put svetog Jakova

Marijanski zavjet za Domovinu izazvao je veliko zanimanje predstavljanjem na 2. konferenciji religijskog turizma, sakralne baštine i hodočašća koja je jučer održana u Rijeci, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, gdje je projekt Marijanski zavjet za Domovinu prepoznat kao velika prilika za razvoj hrvatskog vjerskog turizma.

Ivica Bota iz Splita u svojoj je 66. godini pješačio gotovo 900 kilometara kako bi stigao na grob svetoga Jakova.

Jedna od rijetkih Hrvatica koja se ove godine odvažila na hodočašće dugo gotovo 800 kilometara i koje iziskuje put od 30 dana, Zadranka je Iva Rončević. Radi se o Camino de Santiagu, hodočašću s tradicijom duljom od tisuću godina, od kada je u španjolskom gradu Santiago de Compostela otkrivena grobnica sv. Jakova - zaštitnika hodočasnika i putnika.

Sad skoro redovito idem na svetu misu, prije nisam bio takav. Duhovno sam ispunjen. Dobio sam jednu posebnu snagu. I lakše mi je nositi životne probleme jer sam spoznao da je sve u Božjim rukama.