Put svetog Jakova povezivat će Dubrovnik i Međugorje, otvara se u svibnju

Revitalizacija povijesnih karavanskih puteva od kojih se stoljećima živjelo - za mjesta kroz koja prolaze - ima velik turistički potencijal.

Dubrovnik i Međugorje povezat će hodočasnički Put svetog Jakova. Iako je vjera najčešći razlog zbog kojeg hodočasnici kreću na putovanje - dubrovački Camino nudi i brojne prirodne i kulturne zanimljivosti. Za ruralna naselja kroz koja prolazi može biti velik turistički potencijal, piše večernji.

Od samostana svetog Jakova u Dubrovniku pa do crkve svetog Jakova u Međugorju. Pješačko-turističko-hodočasnička staza Camino Dubrovnik - Međugorje duga je 140 kilometara. Podijeljena je u šest etapa.

- Od grada do Gromače prva i ujedno najdulja etapa 31 kilometar, pa do Slanoga, Slano - Ravno, Ravno - Hutovo, Hutovo - Blato i Blato - Međugorje, rekao je koordinator projekta Camino Dubrovnik Goran Cvjetinović, javlja HRT.

U završnoj fazi 50 kilometara duga hrvatska dionica. Čisti je pedesetak volontera, ovih dana u gornjim selima.

- Čistimo od viška raslinja, neki su putovi održavani, ali dosta ih i nije tako da imamo dosta čišćenja i označavanja, postavljamo table i crtamo oznake, dodala je predsjednica HPD-a Sniježnica Marija Alfirević.

Revitalizacija povijesnih karavanskih puteva od kojih se stoljećima živjelo - za mjesta kroz koja prolaze - ima velik turistički potencijal.

- Za gornja sela i ovaj dio primorja Majkova, jedna nova turistička ponuda, atrakcija vjerojatno na tom Caminu kad on zaživi, bit će ljudi koji će tražiti smještaj i okrjepu, kazao je Ivo Lučić, Mrčevo.

Sve te informacije nudi aplikacija - od smještaja i sigurnosti pa do narodnih predaja. Staza prolazi vrijednim prirodnim i baštinskim lokalitetima pa će, uz hodočasnike, privući i turiste.

- Kao što su u Majkovima zaštićene kornjače, Hutovo Park prirode, Vjetrenica koja sad ide pod UNESCO zaštitu. Jako puno ima baštine. Tako da smo smislili način kako to prezentirati da ruta ne bude samo pješačka, nego da bude edukativna, da ljudima pokažemo da nešto imamo ovdje zadnjih 2000 godina, jer dosta staza jest staro toliko, to je vrijeme Ilira, poslije Slavena, poručio je koordinator projekta Camino Dubrovnik.

Dubrovački Camino trebao bi se otvoriti sredinom svibnja.