Sadržaj s oznakom: Camino

111 dana hoda, susreta i žuljeva. I više od 3300 kilometara zahvalnosti i ljubavi. Biljana i Ivica iz Osijeka su se uputili na svoje putovanje života na Camino, Santiago de Compostele. Za Danas.hr Ispričali što je najvrijednije s čime su se susreli

U organizaciji Akademskog kruga koji djeluje pri Hrvatskoj katoličkoj župi u Münchenu, u utorak, 26. rujna 2023., dr. Tomislav Đurasović, inače dugogodišnji član istoimenog Kruga, održao je u Hrvatskom domu, Schwanthalerstr. 96, predavanje o svome putu do svetišta sv. Jakova u Santiago de Compostela, u španjolskoj pokrajini Galiciji.

Sveti Finbarr navodno je osnovao ovo posebno hodočasničko mjesto prije nego što je istjerao lokalnog zmaja.

Buduća pješačko turističko-hodočasnička staza „Camino Dubrovnik – Međugorje“ predstavljena je danas u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika, a prvom javnom predstavljanju projekta prethodilo je svečano potpisivanje sporazuma o sudjelovanju u projektu između partnera – Grada Dubrovnika, Grada Čapljine, općina Dubrovačko primorje, Ravno, Neum i Čitluk te Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije.

Turističke zajednice otoka Brača i općine Nerežišća pokreću Camino put na otoku u suradnji s Bratovštinom sv. Jakova i uz potporu Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske.

Poznata hodočasnička ruta Put sv. Jakova u Španjolskoj protekle je godine zabilježila rekordan broj hodočasnika, izvijestila je u srijedu 4. siječnja KNA pozivajući se na španjolsku radijsku postaju „Cope“ i lokalni list „La Voz de Galicia.

Tijekom šest dana manifestacije “Camino Šibenik tjedan” oko 100 hodočasnika iz cijele Hrvatske, kao i Slovenije, Italije i BiH prohodalo je novom dionicom hrvatske i europske mreže puteva sv. Jakova.

U današnje vrijeme nije baš uobičajeno da se ljudi odluče hodati više stotina kilometara.

Skoro svi hodočasnici prije prvog Camina razmišljaju …ma kako ću ja moći te puste kilometre, to samo mogu sportaši, planinari ili oni u vrhunskoj kondiciji.

"U snu sam 'odvalio' nogom u rub kreveta. Korak nisam mogao napraviti. Bila je prava agonija.