Biljana i Ivica krenuli su na Camino nakon borbe s karcinomom: 'Shvatite da je život jednostavan'

111 dana hoda, susreta i žuljeva. I više od 3300 kilometara zahvalnosti i ljubavi. Biljana i Ivica iz Osijeka su se uputili na svoje putovanje života na Camino, Santiago de Compostele. Za Danas.hr Ispričali što je najvrijednije s čime su se susreli

Putovanja, kažu počinju iz vlastitog doma, ali i vlastitog srca. Biljana se na Camino - hodočašće do španjolskog Santiaga de Compostele odlučila kao zahvalu za zdravlje nakon borbe s karcinomom, a Ivica kao zahvalu za Biljanu i sve drugo dobro u svom životu.

"Nema veze ni novci, nemaju veze ni sve ostale okolnosti, jednostavno kad vas put zove – vi se trebate odlučiti i krenuti", kaže Biljana Brdar iz Osijeka.

Međutim put koje traje 111 dana – pun je nepredvidivih okolnosti, tjelesnih, mentalnih i duhovnih izazova. No, s jasnim ciljem, kažu, svakim ste danom sve jači.

"Glava je ono sve u biti odakle sve i kreće, cijela priča, znači morate si posložiti neke stvari", poručuje Ivica Miložić iz Osijeka.

A neke su se stvari i same počele slagati, kažu - svaki dan po jedno malo čudo. Od potpuno nepoznatih ljudi koji su im pomagali do najslađih kupina kada su bili gladni. Tijekom putovanja, promišljali su o svom životu i iz njega odlučili odbaciti sav nepotreban teret.

"I kad odbacite sve te suvišne stvari iz života shvatite kako je život u stvari u suštini jednostavan samo si ga morate nekako drugačije presložiti", kaže Biljana.

Iz dana u dan slagali su se i pečati u njihovim hodočasničkim putovnicama.

"I znači u svakom mjestu gdje prespavate, stavite jedan pečat i to vam je u biti dokaz da ste vi prehodali taj dio puta“, pojašnjava Ivica.

"Bila je ziheraš, znate, neće ona to baš onako, samo ako je to striktno pod špagu, ovo, ono u jednom trenutku sam ja nju pitao dobro tko je ovdje vojnik ja ili ti?,“ kaže Ivica.

"Probudila se i ta duhovna njegova strana koja je možda bila zatomljena, i tim ratom i tim borbama životnim i svakojakim i da se i on naučio prepuštati životu da ga vodi", zaključuje Biljana.

A život ih, kažu nakon ovog putovanja od 3 000 kilometara ljubavi – vodi dalje pa uživajući u uspomenama koje su spremili u knjigu - već planiraju novo putovanje. Želimo im sretan put.

 

Označeno u