U svojoj 79. godini prošao Put sv. Jakova u Santiago de Compostela

U organizaciji Akademskog kruga koji djeluje pri Hrvatskoj katoličkoj župi u Münchenu, u utorak, 26. rujna 2023., dr. Tomislav Đurasović, inače dugogodišnji član istoimenog Kruga, održao je u Hrvatskom domu, Schwanthalerstr. 96, predavanje o svome putu do svetišta sv. Jakova u Santiago de Compostela, u španjolskoj pokrajini Galiciji.

To je hodočasničko mjesto u rangu Jeruzalema i Rima. Na taj put je krenuo u svojoj 79. godini života u svibnju, zajedno sa svojom suprugom, s kojom je pred 25 godina planirao poći sv. Jakovu s nakanom da to bude šest tjedana, ali se ta želja tek sada ostvarila i umjesto šest tjedana na putu je bio dva tjedna.

Rekla bi mu njegova pokojna majka: “To ti je Božje danje, dite moje.”

Tomislav je prisutnima biranim riječima i slikom približio taj naporni put, za koji je dobio i službenu potvrdu, da je od grada Burgosa gdje započinje hodočašće jednim dijelom pješačio 100 kilometara.

Riječju i slikom prisutnima je približio kulturnu baštinu Španjolske: crkve, katedrale, dvorce, palače, i prekrasne krajolike kroz koje je pješice ili malim busom putovao s još nekolicinom hodočasnika. Uistinu živopisni putopis. Na putu su se izmjenjivale kiša, magla, vrućina, pa je u jednom trenutku zapjevao: “Tri livade, tri livade, nigdje hlada nema.” Pod jednim stablom hlad mu je bio utjeha i spas.

Priznao je pred svima da se za ovo hodočašće pripremao tri mjeseca sa svojom suprugom, s kojom će ako Bog da dogodine slaviti 50-tu obljetnicu braka, i da su zajedno uvježbavali hodanje koje ih je čekalo na Putu sv. Jakova.

Na putu je vrlo važna obuća. Kupio je od jednoga poznatoga postolara dva para cipela za 720 eura, a prvo auto ga je koštalo 650 maraka. Kroz smijeh je napravio razliku cipela i auta. Sa ´Brežuljka radosti´ vidi se panorama Santiago de Compostela. Vrhunac hodočašća bio je u samom svetištu sv. Jakova gdje se okupljaju hodočasnici iz cijeloga svijeta.

Ne zaboravimo da godišnje to svetište pohodi i do 200 tisuća hodočasnika. Tomislav je bio oduševljen atmosferom uokolo svetišta gdje ljudi plešu, pjevaju, uzvikuju, svi se međusobno dobro razumiju. U svetištu je zahvalio Bogu za svoj 79. rođendan.

Na kraju je posvetio nekoliko riječi i Madridu i njegovim znamenitostima, te svoj doživljaj susreta s dvije skupine maturanata iz Slovačke i Madrida. Na sebi su nosili majice s brojem 10 i imenom i prezimenom Luke Modrića, pjevajući: Viva la Modrić, viva la Croatia. U ime Akademskog kruga predavaču se zahvalio predsjednik Ante Moro.

Izvor; Fenix-magazin/MD/ fra Jozo Župić