Sadržaj s oznakom: Santiago de Compostela

U organizaciji Akademskog kruga koji djeluje pri Hrvatskoj katoličkoj župi u Münchenu, u utorak, 26. rujna 2023., dr. Tomislav Đurasović, inače dugogodišnji član istoimenog Kruga, održao je u Hrvatskom domu, Schwanthalerstr. 96, predavanje o svome putu do svetišta sv. Jakova u Santiago de Compostela, u španjolskoj pokrajini Galiciji.

Hodočašće u Santiago de Compostelu – Put Svetog Jakova

U današnje vrijeme nije baš uobičajeno da se ljudi odluče hodati više stotina kilometara.

Sv. Jakov apostol najpoznatiji je po španjolskom hodočasničkom mjestu Santiagu de Composteli, kojeg posjete desetci tisuće hodočasnika iz cijeloga svijeta. Sv. Jakov zaštitnik je hodočasnika, a i međugorska župa nalazi se pod zaštitom ovoga sveca.

U velikoj dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu, 24. listopada predstavljena je knjiga „S prijateljem na Putu sv. Jakova“ Ivice Bote - čovjeka koji se zaputio na dugo hodočašće koje mu je promijenilo život.

"U snu sam 'odvalio' nogom u rub kreveta. Korak nisam mogao napraviti. Bila je prava agonija.

Dva najbolja prijatelja su se uputila na hodočašće Camino de Santiago - Put svetog Jakova

Ivica Bota iz Splita u svojoj je 66. godini pješačio gotovo 900 kilometara kako bi stigao na grob svetoga Jakova.

Mlada Širokobriježanka Josipa Galić, profesorica hrvatskoga jezika i sociologije, zaposlena u ženskom učeničkom domu “Marije Jambrišak” u Zagrebu na radnom mjestu odgojiteljice, proteklih tridesetak dana propješačila je Europom. Toliko je trebalo vremena da se pješice pređe 900 kilometara.

Jedna od rijetkih Hrvatica koja se ove godine odvažila na hodočašće dugo gotovo 800 kilometara i koje iziskuje put od 30 dana, Zadranka je Iva Rončević. Radi se o Camino de Santiagu, hodočašću s tradicijom duljom od tisuću godina, od kada je u španjolskom gradu Santiago de Compostela otkrivena grobnica sv. Jakova - zaštitnika hodočasnika i putnika.

Sad skoro redovito idem na svetu misu, prije nisam bio takav. Duhovno sam ispunjen. Dobio sam jednu posebnu snagu. I lakše mi je nositi životne probleme jer sam spoznao da je sve u Božjim rukama.