Pješice prešla 900 km za svoju bolesnu rodicu

Mlada Širokobriježanka Josipa Galić, profesorica hrvatskoga jezika i sociologije, zaposlena u ženskom učeničkom domu “Marije Jambrišak” u Zagrebu na radnom mjestu odgojiteljice, proteklih tridesetak dana propješačila je Europom. Toliko je trebalo vremena da se pješice pređe 900 kilometara.

Spoj tradicionalnoga odgoja i profesije inspirirao je mladu profesoricu krenuti na put, vjerujući kako će to pomoći njezinoj, teško bolesnoj rodici. Odlučila se za Camino de Santiago, španjolski naziv za rutu koju hodočasnici prelaze iz svih dijelova Europe, koja vodi u Santiago de Compostelu, grad u kojem se nalaze moći svetog apostola Jakova. Zbog toga ga još i nazivaju Putem Svetog Jakova. Popularno je to hodočasničko mjesto još od srednjega vijeka. Jopa, kako je zovu prijatelji, otprije poznata po svom volonterskom radu s djecom u Keniji, iskazala je svoje dojmove na tom putu, piše Večernji list BiH.

Vjera u bolje sutra

– Postoji nekoliko verzija puta, ali klasična verzija je francuski put Svetog Jakova, koji sam prošla i sama. Odgajana u katoličkoj obitelji, poziv za put i nije bio veliko iznenađenje. U vremenu u kojem živimo, zaglušeni silnom tehnologijom, vijestima koje nas svakodnevno bombardiraju negativnošću, dođe čovjeku potreba za nekom promjenom, za zbližavanje s prirodom, za mirom sa samim sobom i, u konačnici, mirom u kojem ćeš svoje iskrene molitve usmjeriti k dragom Bogu...