Sadržaj s oznakom: Tijelovo

Danas, 8. lipnja 2023. u Međugorju je svečano proslavljena svetkovina PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE (TIJELOVO). Značaj ove svetkovine pokazuje i činjenica da je to zapovjedna svetkovina i u Hrvatskoj i BiH je toga dana bio neradni dan.

„I dok bijaše s njima za stolom, uze kruh, zahvali, razlomi kruh i dade im."

Objavljeno u Duhovni kutak | 8.6.2023.

Blagdan Tijelovo

Svetkovina Tijelova nama katolicima znači više od folklora ili religioznog običaja.

U kalendaru Katoličke crkve postoje četiri tzv. zapovjedna blagdana: Božić, Tijelovo, Velika Gospa i Svi sveti. Te dane vjernici časte kao i svaku nedjelju.

Tijelovo je postalo blagdan 1264. godine bulom Pape Urbana IV, no tek se u sljedećem stoljeću raširilo po čitavom zapadnom kršćanstvu.

Tijelovo je svetkovina presvetoga Tijela i Krvi Kristove u  Presvetom Oltarskom sakramentu.

Objavljeno u Meditacije | 8.6.2023.

Mala tijelovska meditacija

Tko je ikada ustao rano i spremao doručak nekome koga voli, zna u čemu je čar pripreme hrane za drugoga.

Tradicionalna tijelovska procesija Župe Presvetog Srca Isusova ulicama hrvatskog glavnog grada održat će se 8. lipnja.

U četvrtak, 8. lipnja je svetkovina PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE (TIJELOVO). Zapovjedna je svetkovina. Svete mise samo u župnoj crkvi 8, 11 i 19 sati. 

Zaboravljena molitva sv. Faustine: Litanije maloj svetoj hostiji!

U četvrtak, 16. lipnja 2022. u Međugorju je svečano proslavljena svetkovina PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE (TIJELOVO). Značaj ove svetkovine pokazuje i činjenica da je to zapovjedna svetkovina i u Hrvatskoj i BiH je toga dana bio neradni dan.

U četvrtak, 16. lipnja 2022. je svetkovina PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE (TIJELOVO). Svetkovina je zapovjedna i u Hrvatskoj i BiH je neradni dan. To je deveti četvrtak nakon Uskrsa, uspomena na Veliki četvrtak kada Katolička crkva slavi ustanovljenje euharistije i naglašava vjersku istinu da je Isus pravi Bog i pravi čovjek.

Hvaljen Isus i Marija! 

Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U Hrvatskoj i BiH je neradni dan.

Na svetkovinu Presvetoga tijela i krvi Kristove - Tijelova, 11. lipnja, svečanu večernju svetu misu u 19,00 sati, na vanjskome oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju predslavio je fra Dragan Ružić.

Stranica 1 od 2